E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol Trump'ın OPEC baskısıyla düştü---

Petrol Trump'ın OPEC baskısıyla düştü

Petrol Trump'ın OPEC baskısıyla düştü
26 Eylül 2018 - 08:51 borsagundem.com

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Trump'ın OPEC'e fiyatları düşürme yolundaki baskısını yinelemesi ile geriledi

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın OPEC'e baskısını yeniden başlatması ve Goldman Sachs Group Inc.'nin ham petrolün  doların üzerine çıkacağı yolundaki tahminlerin üzerine soğuk su dökmesinin ardından düştü.

Vadeli petrol kontratları Londra'da yüzde  kadar düştü. Trump, Birleşmiş Milletler'de (BM) yaptığı konuşmada, OPEC üyelerine, geçen haftaki toplantıda fiyatları düşürme yolundaki çağrısını dikkate almamalarının ardından, ABD'nin askeri koruma karşılığı ödeme talep edeceği tehdidi ile baskısını daha da artırdı. Goldman Sachs, diğer finans devlerinin aksine, petrolde anlamlı bir ralli için İran yaptırımlarının dışında da katalizörlere ihtiyaç olduğunu kaydetti. ABD ham petrol stoklarındaki sürpriz yükseliş de piyasa beklentilerini olumsuz etkiledi.

Petrol fiyatları Pazartesi günü, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) piyasaya daha fazla petrol sürme konusunda acele etmeyeceklerini işaret etmeleri ve fiyat artışlarını önlemek için grubun daha fazla üretmesi gerektiği yolunda Trump'ın çağrılarına kulak asmamalarının ardından yükseldi. İran'ın ihracatında keskin düşüş, Venezuela'nın üretimindeki daralma ve ABD'de üretimdeki tıkanıklıklardan dolayı petrol arzında daralma beklentileri, Mercuria Energy Group Ltd. ve Trafigura Group gibi dev firmaların fiyatların varil başına 100 doların üzerine çıkabileceği yolunda tahminlerde bulunmasına neden oldu.

Japan Oil, Gas and Metals National Corp.baş ekonomisti Takayuki Nogami, "Trump BM'de OPEC'in fiyatları düşürmesi konusunda çok güçlü bir tonda konuştu ve bu da kar satışlarını tetikledi," dedi ve "Yatırımcıların Trump'ın son çağrısının OPEC'i yön değiştirmeye zorlayabileceği konusunda ikna olmamalarından dolayı, fiyatlar muhtemelen düşüşünü sürdürmeyecek" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1 sent düşerek, Tokyo saati ile 12:18'de varil başına 81.86 dolara geldi. Kontrat Salı günü yaklaşık dört yılın zirvesinden kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi Batı Teksas petrolüne (WTI) kıyasla 9.71 dolar primli işlem gördü.

Kasım vadeli WTI, Nymex piyasasında, 45 sent düşerek varil başına 71.83 dolara kadar indikten sonra 72.15 dolara geldi. Kontrat Salı günü 20 sent yükselerek 72.28 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 28 altındaydı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)