E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış Piyasalar Petrol ve gazda kara tablo---

Petrol ve gazda kara tablo

 Petrol ve gazda kara tablo
06 Mart 2011 - 01:38 borsagundem.com

Petrol ve doğalgaz şirketlerinin üretici ülkelere yaptığı ödemeler hakkında bilgi vermemesi, şirketleri vf üretici ülkeleri zan altında bırakıyor

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yolsuzlukla mücadeleyi ne kadar ciddiye aldıkları ile ilgili hazırladığı rapor sektör şirketlerinin yeteri kadar şeffaf olmadıklarını ortaya çıkardı. Örgütün Almanya Sorumlusu Christian Humborg yaptığı açıklamada, araştırma yapılan 44 şirket arasında kriterleri tümüyle yerine getiren bir şirket olmadığını söyledi.

Şirketlerin özellikle petrol ve doğalgaz aldıkları ülkelere yaptıkları ödemeler hakkında bilgi vermek istememelerine de dikkat çeken Humborg,bilgilendirmenin bu kadar zayıf olmasının düşündürücü olduğunu ve  hammadde zengini ülkelerde yaşayan fakir halkların bundan büyük zarar gördüğünü kaydettti. Rapora göre şeffaflıkta  en iyi notu İskandinavya ve Doğu Avrupa’da faaliyet gösteren Norveçli petrol şirketi Statoil aldı.Dünya petrol ve doğalgaz devleri British Petroleum, Exxon Mobil ve Royal Dutch Shell ise sıralamanın çok altında yeraldılar. Çin devi Petro China başta olmak üzere 5 şirket ise faaliyetleri ile ilgili hiçbir bilgi vermiyor ve yolsuzlukla mücadele programını kullanmıyor.Bilgi paylaşmayan şirketlerden biri Rus Gazprom şirketi de var.

Şeffaflık kategorisinde Hintli bir firmanın ön sıralarda olması ise dikkat çekici bulunuyor. Gelişmişlik düzeyi nedeniyle Avrupa ve ABD'nin daha şeffaf olduğunu düşünülmesine rağmen durumun sanıldığı gibi olmayacağının ifade edildiği raporda borsaya kayıtlı şirketlerin şeffaflıkta diğerlerinden daha iyi durumda oldukları belirtiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)