E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol yükselişte---

Petrol yükselişte

Petrol yükselişte
13 Nisan 2015 - 08:19 borsagundem.com

Petrol, İran ihracatlarındaki artışın gecikeceği spekülasyonları ile kazançları koruyor

Petrol, İran ihracatlarındaki artışın gecikeceği sinyalleri ile dördüncü haftalık yükselişi kaydetmesinin ardından kazançları koruyor. ABD’li kanun yapıcılar,  OPEC üreticisi İran ile sağlanacak nihai nükleer anlaşma ile ilgili şüphelerini dile getirdiler.

Petrol vadelileri, geçtiğimiz hafta yüzde 5.1 yükselmesinin ardından yatay bir seyir izliyor. ABD Başkanı Barack Obama, kanun yapıcılara bildirim yapmak üzere üç kabine üyesini görevlendirdi. Senato komitesi, İran ile sağlanabilecek nihai bir anlaşmanın gözden geçirilmesi için Kongre’ye 60 gün süre verecek bir kanun tasarısını tamamlamaya hazırlanıyor. Baker Hughes Inc.’e göre ABD’de petrol üreticileri, hizmet veren sondaj kulesi sayısını Aralık 2010’dan bu yana en düşük seviyeye düşürdüler.

Petrol Cuma günü Şubat 2014’ten bu yana en uzun süreli haftalık yükseliş dönemini kaydetti. Petroldeki yükselişte İran ihracatlarındaki toparlanmanın hemen gerçekleşmeyeceği spekülasyonları etkili oldu. Tahran hükümeti dünya güçleri ile 2 Nisan’da öncü bir anlaşmaya vardı. Nihai anlaşmaya 30 Haziran’da varılması öngörülüyor. Anlaşma sağlanması, İran’a uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasına öncülük edebilir.  Petrol fiyatları, bu yıl yaklaşık yüzde 3 geriledi. ABD’nin rekora yakın seviyede olan petrol üretimi stokların 30 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Ric Spooner, “İran ile yapılan müzakereler ile ilgili şüpheler var. Öte yandan ABD stoklarındaki yükseliş de bir endişe kaynağı. Ancak piyasa ABD’de üretimin gerileyeceği beklentisi içinde” dedi.

Mayıs vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 16 sent kadar yükselerek Sydney saati ile 14:26’da ton başına 51.80 dolardan işlem gördü. Kontrat, Cuma günü 85 sent artış ile 51.64 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 42 altında seyrediyor.

Mayıs vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Future Europe borsasında 5 sent yükselerek varil başına 57.92 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 6.12 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)