E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolda çantacılık bitiyor---

Petrolda çantacılık bitiyor

Petrolda çantacılık bitiyor
19 Nisan 2012 - 08:58 borsagundem.com

Petrol fiyatları ve yüksek cari açık, 60 yıllık petrol kanununu değiştirecek. Yeni tasarıda süresi dolan petrol arama ruhsatları iptal edilecek

PETROL fiyatları nedeniyle yüksek seyreden cari açığın önüne geçmek isteyen hükümet, 1952'de çıkan petrol kanunun raftan indirdi. Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Yeni tasarıyla, aramaların önünün açılması ve çantacıların engellenmesi amaçlanıyor.
Mevcut sistemde petrol arama ve işletme ruhsatları belli bir kritere bakılmadan veriliyordu. Yeni sistemde ise tüm arama ve işletme ruhsatları, süresi dolduğu an iptal edilecek. Böylece, 4 yıl içinde tüm arama ruhsatları iptal edilerek sahalar boşalacak. Bu sahalar için ruhsat almak isteyen yatırımcı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne iş ve yatırım programı sunacak ve yatırımın yüzde 2'si kadar teminat yatıracak. Petrol yatırımlarının hızlanması için sıkı bir denetim de yapılacak. 4 yıllık arama ruhsatının daha ilk yılından öngörülen takvim izlenecek ilk yıl için belirtilen yatırım programına uyulmadıysa, ruhsat iptal edilecek.
DEVLET ARAMAYI BIRAKACAK
TÜRKİYE'deki ruhsat alanlarının çoğu TPAO'da yani devlette bulunuyor. TPAO'nun elindeki ruhsatlar da süresi dolduğu an iptal edilecek. Böylece özel sektör bu ruhsat alanlarında arama yapma imkanı bulacak.Yeni sistemle, tüm ruhsat alanları tutulduğu için Türkiye'ye gelemeyen yabancı yatırımcının da önü açılmış olacak. Yabancılar da artık Türk yatırımcılarla eşit şartlarda ruhsat elde edebilecek. Bu da arama yatırımlarının artmasını sağlayacak. Yeni tasarıyla, petrol bulunması halinde, varil başına devlete 50 dolarlık ödeme yapılması da öngörülüyor.
SEKTÖR, CARİ AÇIĞI HIZLA ÇÖZER
KONUYA yönelik değerlendirmede bulunan Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Başkanı Orhan Duran cari açık sorunun bu kadar hızlı çözecek başka bir sektör bulunmadığını kaydetti. Duran, petrol arama ruhsatlarının da artık somut kriterlere göre verilmesi gerektiğini kaydederken, şirketlerin deneyimlerine ve finansal gücüne bakılmasını istedi. Duran, 'Ruhsat alıp hiçbir şey yapmayan şirketler var. Gerçekten yatırım yapacak olan şirketler desteklensin' diye konuştu.
Deniz ÇİÇEK / AKŞAM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)