E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolde '73 krizi' endişesi ---

Petrolde '73 krizi' endişesi

Petrolde '73 krizi' endişesi
07 Mart 2012 - 01:51 borsagundem.com

Venezuela, yaptırım uygulanan İran'a destek verirse petrol arzının azalmasından ve fiyatların yükselmesinden endişe ediliyor

İran'a petrol yaptırımlarına Çin ve Rusya'nın karşı olduğuna dikkati çeken enerji uzmanları, sürece Venezuela'nın da katılmasının petrol arzını sıkıntıya sokabileceğini, bunun da fiyatlarda artış yönlü bir etki yaratacağını söyledi.
Avrupa Birliği'nin (AB), İran'ın ham petrol ihracatıyla ilgili aldığı yaptırım kararının ardından İran tarafında yer alan ülkelerin sayısı her geçen gün artıyor. Çin ve Rusya'nın başını çektiği Hindistan'ın da kısmen destek verdiği ülkeler grubuna, petrol üretici ülkelerden Venezüella ve Ekvator'un da dahil olması süreci yeni bir boyuta taşıdı.
Dünya petrolünün yüzde 25'ine yakınını üreterek ilk sırada yer alan Venezela'nın tavrının önemine dikkati çeken İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Satman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Dünyanın önde gelen petrol üreticilerinden Venezuela'nın İran lehine alacağı her karar petrol dengelerini ve fiyatını etkiler. Venezuela'nın İran'a ne oranda destek vereceği çok önemli. Eğer Venezuela petrol arzını kısma yönüne giderse 1973'de yaşanan petrol krizine benzer bir ortama neden olabilir. '73 petrol krizi' kadar olmasa da söz konusu ihtimalin piyasaları ciddi boyutta etkileyeceği muhakkak" yorumunda bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)