E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolde alımlar devam ediyor---

Petrolde alımlar devam ediyor

Petrolde alımlar devam ediyor
04 Ocak 2017 - 08:05 borsagundem.com

Petrol, OPEC'in üretim kısıntısına başlaması ile birlikte, ABD'de düşüş göstermesi beklenen stok verisi öncesi değer kazandı

Petrol, ABD'de düşüş göstermesi beklenen resmi petrol stok verisi öncesi, OPEC ve diğer üreticilerin piyasaya istikrar getirmek için üretim kısıntısına başlamaları ile birlikte yükselişine yeniden başladı.

Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında,Salı günü 1.35 dolar düşüşle 55.47 dolardan günü tamamladı.Yeni günde ise yüzde 0.58 yükselerek varil başına 55.85 dolara kadar çıktı. Fiyatlar 2016 yılında yüzde 52 yükseldi ve dört yılda ilkk kez yukarı yönde hareket etti.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, yüzde 0.78 yükselerek varil başına 52.76 dolara kadar çıktı. Kontrat Salı günü 1.39 dolar düşüşle 52.33 dolardan kapandı ve 14 Aralık'tan bu yana en sert düşüşünü gösterdi. Petrol geçen yıl yüzde 45 değer kazandı.

Moody's, gelecek yıl petrol fiyatlarının büyük olasılıkla oynak seyredeceğini düşünüyor. Moody's'e göre, küresel petrol ve doğal gaz sektöründe bu yıl cansız fiyatlar ve kemer sıkma sürecek. Aynı zamanda, Trump yönetimindeki ABD enerji politikasının önceliğinin olması bekleniyor.

Suudi Arabistan bu yıl petrol gelirinin yüzde 46 artmasını bekliyor. Suudi Arabistan, OPEC, Rusya ve diğer üreticilerin üretimi azaltma anlaşmasının ardından fiyatlar pozitif trende dönerken, 2017'de ham petrol gelirinin önemli oranda aratacağını öngördü.  Riyad'ın ham petrol satışlarından, 2017'de, 2016'da 329 milyar riyal olarak öngörülenden fazla, 480 milyar riyal (128 milyar dolar) gelir elde etmeyi umduğu
belirtildi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 2.6 düştükten sonra yüzde 0.7 kadar yükseldi. ABD'de Perşembe günü Enerji Enformasyon İdaresi'nin açıklayacağı petrol stokları verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, geçen hafta 2.25 milyon varil düşmesi bekleniyor. OPEC'in arz kısıntısı anlaşmasından muaf tutulan Libya iki yıl süren iç sorunların ardından, en büyük petrol sahasında üretimi artırıyor.

Petrol geçen yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve grup dışı diğer 11 üretici ülkenin üretimi kısma yönünde anlaşmaya varması ile birlikte, 2009'dan bu yana en büyük yıllık kazancını gerçekleştirdi. OPEC üyesi Kuveyt anlaşmanın başladığı 1 Ocak'tan itibaren üretimini günlük 130,000 varil kısarken, Umman üretimini bu ay günlük 45,000 varil düşürüyor.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)