E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolde düşüş sürüyor---

Petrolde düşüş sürüyor

Petrolde düşüş sürüyor
17 Nisan 2013 - 07:17 borsagundem.com

100 doların altına inen petrol fiyatları, Temmuz 2012’den bu yana en düşük düzeyi gördü

Çin’in beklentilerin altında büyümesi etkisini gösterirken, ham ve işlenmiş petrol talebinin dünya piyasalarındaki arza karşılık veremeyeceği beklentisi de fiyatlarda baskı yapıyor. Hürriyet'ten Merve Erdil'in haberine göre, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, düşüşün kötü bir haber olmadığını vurgularken, “Ekonomilerin toparlanmasına bir nebze yardımcı olacaktır. Özellikle petrol ithal eden ekonomilerde soluklanma imkanı yaratacaktır” diye konuştu.
3 ANA NEDENİ VAR
Brent petrol 100 doların altına inerken, fiyatlardaki gerilemeyle birlikte akaryakıt fiyatlarında da indirim olması bekleniyor. Konuyla ilgili Hürriyet’e değerlendirmede bulunan Fatih Birol, şöyle konuştu: “Son düşüşün üç ana nedeni var: 1) Genelde dünya ekonomisinde toparlanmanın umulandan daha zayıf olması, 2) Kıbrıs gibi önemli zayıf halkaların Avrupa’daki bazı ülkelerin ekonomileri için yarattığı risk faktörü, 3) Dünyada petrol talebinin özellikle gelişmiş ülkelerde çok zayıf kalacağı.”
OTOBANDAKİ ARAÇLAR
Artık petrol fiyatlarının “otomatik pilota bağlanmış gibi” ekonomik gelişmelere paralel seyrettiğini de vurgulayan Birol, şöyle devam etti: “Petrol fiyatlarındaki gelişmeler bir ölçüde Çin gibi, ABD gibi büyük tüketicilerdeki endekslerin açıklanmalarına bağlı. Şu an otobanda üç ayrı hızda giden araba var. Hızlı giden araba: Çin, Hindistan, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde oldukça iyi seyreden bir büyüme var. Orta hızda giden araba ise toparlanma sinyalleri gösteren ABD. Yavaş giden araba ise Avrupa’da büyüme diyebiliriz. En önemli risk Kıbrıs ve benzeri birkaç Avrupa ülkesinde çok ciddi ekonomik çöküş yaşanması, bunun Avrupa’nın ticari katmerlerine sıçrayarak, ekonomi için sorun yaratması.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)