E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolde gerileme devam ediyor---

Petrolde gerileme devam ediyor

Petrolde gerileme devam ediyor
02 Aralık 2014 - 21:42 borsagundem.com

Brent petrolü, Irak'ta onaylanan anlaşma ile arzın artacağı haberleri sonrası gerileyişi sürdürüyor

Batı Teksas ham petrolü (WTI) ve Brent petrolü, Irak merkezi hükümeti ve Kürt yönetimi arasında petrol ihracatı konusunda anlaşma sağlanmasının ardından, geriliyor.

WTI 6 günde 5. kez geriledi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi sözcüsünün açıklamasına göre, günde 300.000 varil Kerkük ham petrolü, boru hattıyla Türkiye'ye taşınacak. Irak OPEC'in ikinci büyük üreticisi konumunda. Venezuela Dışişleri Bakanı Rafael Ramirez’e göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) gelecek yılın ilk çeyreğinde olağanüstü bir toplantı gerçekleştirebilir.

Petrol, ABD’nin 30 yıldan uzun bir sürenin en hızlı üretimi gerçekleştirmesi ve küresel talep artışının yavaşladığı işaretleri ile ayı piyasasına düştü. Dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40’ını üreten OPEC, Venezuela ve İran gibi üye ülkelerin günlük 30 milyon varil olan üretim kotasının düşürülmesi çağrılarına direnerek 27 Kasım’da Viyana’da gerçekleştirilen toplantıda üretimi sabit tutma kararı aldı.

New York'taki Mizuho Securities vadeliler bölüm başkanı Bob Yawger "Kürtler ile merkezi hükümetin anlaşma sağlaması piyasaya fazladan arz anlamına geliyor. Bu da piyasadaki aşağı yönlü baskıyı artıracak" dedi.

Ocak vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures borsasında 1.10 dolarlık düşüşün ardından New York saati ile 12:34'te varil başına 71.44 dolardan alıcı buldu. Kontratta işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 5.4 üstündeydi. Vadeli kontratlar dün yüzde 3.4 yükseliş sağlarken, bu Ekim 2012'den bu yana en yüksek kazanç oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 3.62 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)