E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolde önümüzdeki yıl yükseliş bekleniyor ---

Petrolde önümüzdeki yıl yükseliş bekleniyor

Petrolde önümüzdeki yıl yükseliş bekleniyor
30 Aralık 2017 - 18:14 borsagundem.com

Sektör yetkilileri ve analistler önümüzdeki yıl petrol fiyatlarının OPEC öncülüğündeki üretim kesintilerinin ve küresel ekonomideki güçlenmenin etkisiyle yükselişini sürdüreceğini belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM

Sektör yetkilileri ve analistler önümüzdeki yıl petrol fiyatlarının OPEC öncülüğündeki üretim kesintilerinin ve küresel ekonomideki güçlenmenin etkisiyle yükselişini sürdüreceğini belirtiyor. Bununla birlikte yükselişin, ABD kaynaklı arzdaki muhtemel artışların nedeniyle sınırlı düzeyde olacağı ifade ediliyor.

Bu unsurlar göz önüne alındığında Petrolün 2014 yılında 100 doların üzerine çıkmasına neden olan bir tarzda yükselmesi beklenmiyor. Ancak 2016'da olduğu gibi bir varil petrolün fiyatının 30 doların altına gerilemesi de beklenmiyor. Beklentiler daha çok fiyatların 45 ila 67 dolar aralığında hareket edeceği yönünde oluşuyor.

Wall Street Bankalarından 15 tanesi arasında düzenlenen anketin sonuçlarına göre bu yıl ortalama 54 dolar seviyesinde olan Brent türü petrolün önümüzdeki yıl ortalama 58 dolar seviyesinde fiyatlanması bekleniyor. Bu yıl ortalama 51 Dolar olan Batı Teksas türü petrolde ise önümüzdeki yılın ortalama fiyat beklentisi 54 dolarda oluşuyor.

Bu öngörüler, petrol piyasalarındaki toparlanma modunun bir yansıması olarak görülüyor. Sektörde 2016 yılında yaşanan fiyat düşüşleri, binlerce kişinin işsiz kalmasına, petrol üreticilerinin bütçe kesintilerine gitmesine ve milyarlarca dolarlık projelerin iptal edilmesine neden olmuştu.

2017'de piyasada fiyatlar istikrar kazandı ve yılın sonlarına doğru da yükselişe geçti. Bunda etkili olan temel unsurlar OPEC ve diğer büyük petrol üreticilerinin üretim kesintisi üzerinde analşamaya varmaları, Orta Doğu'da jeopolitik gerilimin artması ve Venezuela'da petrol üreticileri açısından durumun giderek daha kötüye gitmesiydi.

Brent türü petrol yılın son işlem gününde 66.87 dolar seviyeisnden kapandı. Böylece yılı yüzde 18 oranında yükselişle tamamlarken, Haziran ayında gördüğü yılın en düşük seviyesine göre yüzde 49 oranında değer kazandı. Öte yandan Batı Teksas türü petrol yılı yüzde 12 oranında yükselişle 60.42 dolardan tamamladı.

Petrol piyasası oyuncuları önümüzdeki yıl petrol piyasalarındaki doygunluğun sona ermesini ve uzu süredir beklenen, arz-talep dengesinin yeniden kurulmasının gerçekleşeceğini bekliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)