E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolde yüzde 3 artış---

Petrolde yüzde 3 artış

Petrolde yüzde 3 artış
06 Kasım 2017 - 22:52 borsagundem.com

ABD'de vadeli işlemler piyasasında Batı Teksas türü ham petrol fiyatları son bir yılın en keskin yükselişi ile günü tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM
ABD'de vadeli işlemler piyasasında Batı Teksas türü ham petrol fiyatları son bir yılın en keskin yükselişi ile günü tamamladı.

Hafta sonu Suudi Arabiastan'da yaşanan gelişmelerin yanı sıra, ABD dolarının diğer para birimleri karşısında yaşadığı değer kaybının, dolar cinsinden varlıkların fiyatına destek vermesi petrol fiyatlarını yükseltti. ABD'de vadeli piyasalarda Batı Teksas türü ham petrol (WTI) 1.71 dolar ve yüzde 3.1 oranında yükselişle 57.35 dolardan günü tamamladı.
Bu yükseliş geçen yılın 30 Kasımında OPEC'in petrol üretimini kısma kararı almasından bu yana yaşanan en sert oransal yükseliş oldu.

Petrol fiyatları son aylarda ciddi bir yükseliş yaşadı. Fiyatlar Haziran ayında gördüğü en düşük seviyesinden bu yana yüzde 30 oranında değer kazandı. Ortadoğu'daki tansiyonun yükselmesi fiyatların artışına destek verirken, yatırımcılar bu tansiyonun, petrol arzının bozulmasına neden olacağı fikrine odaklandılar.ç


Ham petrol fiyatlarında bugün yaşanan yükselişin arkasında ise Suudi Arabistan'ın bir düzineden fazla Prens, Bakan ve iş adamlarını rüşvet soruşturması kapsamında göz altına alması vardı. Bazı gözlemciler yapılan tutuklamaların, Suudi Arabistan'ın petrol arzını aşağı çekme çabalarında bir yöndeğişimine neden olmayacağını dile getiriyor.

Ancak bazı yatırımcılar, Suudi Arabistan'daki bu güç mücadelesinin yeni bri belirsizlik kaynağı yaratabileceğini belirterek dünyanın en büyük ihracatçısı olan Suudi Arabistan'ın petrol piyasalarındaki etkinliğine dikkat çekiyor.

Petrol fiyatlarının yükselmesinde etkili olan bir diğer unsur, Yemen'de Huthi mensuplarının Cumartesi günü Suudi Arabistan'a yönelik güze saldırısı olarak gösteriliyor.

OPEC'in 30 Kasım'da yapılacak olan toplantısı yaklaşırken, piyasa katılımcıları, ortak üretim kesintisi kararının 2018'in ilk çeyreğine kadar uzatılacağı kararının çıkacağına inanıyor. OPEC üüyeleri geçtiğimiz yıl OPEC üyesi olmayan petrol ihracatçılarının da dahil olduğu bir grup halinde petrol üretiminin günlük 1.8 milyon varil düşürülmesi konusunda anlaşmaya varmışlardı.

Bazı piyasa oyuncuları Ortadoğu'da yaşanan tansiyonun petrol piyasasında fiyatların düşüşünü gerektirebilecek nedenleri gölgede bırakarak görünmez kıldığını ve bunların arasında ABD'de artmakta olan petrol üretiminin de yer aldığını dile getiriyor

Commerzbank analizleri yayınlanan raporda "Bizler halen ekonomik temelleri işaret eden verilerin çok daha düşük petrol fiyatlarını haklı çıkaracak yönde olduğuna inanıyoruz. " ifadeleri yer aldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)