E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPetroldeki düşüş hisselere de yansıdı---

Petroldeki düşüş hisselere de yansıdı

Petroldeki düşüş hisselere de yansıdı
15 Kasım 2017 - 09:47 borsagundem.com

Borsalarda enerji fiyatları etkili oldu ve düşüş yaşandı

Asya borsaları, petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak ekside kapanan ABD borsalarını izleyerek geriledi. Euro ise Almanya'da açıklanan beklentilerden güçlü ekonomik büyüme verisinin ardından dün kaydettiği kazanımları korudu. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.6, Çin'in Shanghai bileşik endeksi yüzde 0.7 ve Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.3 ekside bulunuyor. Son birkaç aydır neredeyse aralıksız yükselen ve art arda rekorlar kıran ABD hisse piyasaları ham petrol fiyatlarındaki düşüşün ve General Electric hisselerinin art arda ikinci günde de gerilemesinin etkisiyle dün ekside kapandı. GE yüzde 5.9 düşerken, S&P 500 enerji sektörü endeksi yüzde 1.5 ile dört aydan uzun bir sürenin en keskin düşüşünü kaydetti. Petrol fiyatları, ABD'nin ham petrol üretiminin önümüzdeki dönemde artacağı beklentisi ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın düşürdüğü uluslararası tüketim tahminlerinin ardından piyasalara son aylarda yön veren talepte toparlanma öngörüsünün yara almasıyla geriledi. Brent ve ABD hafif ham petrolü yüzde 1'in üzerinde geriledi.

DÖVİZ

Euro, dün Almanya'nın ekonomik büyüme verisinden sonra kaydettiği kazanımları koruyarak dolar karşısında iki buçuk haftanın zirve seviyelerine yakın seyrederken yatırımcılar bugün açıklanacak olan ABD enflasyon verisini bekliyorlar. Euro, dün dolar karşısında yüzde 1'in üzerinde değer kazanarak 1.1805'e kadar yükseldikten sonra bugün 1.1795'ten işlem görüyor. Euro geçen hafta 1.1553 dolara kadar gerileyerek üç buçuk ayın dip seviyesini görmüştü. Almanya'da gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) mevsim etkilerinden arındırılmış dün açıklanan verilere göre üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0.8 büyüdü. Büyüme yüzde 0.6 olan tahminleri aştı. Euronun değerindeki artış, doların başlıca altı para birimi karşısında değerini ölçen sepeti aşağı çekti. Dün en yüksek 94.542'yi gören endeks bugün dünkü kapanışa yakın bir seviye olan 93.856'da bulunuyor. ABD'de bugün 1630'da açıklanacak olan Ekim ayı tüketici fiyatlarının bir önceki aya göre yüzde 0.1, çekirdek fiyatların ise yüzde 0.2 artacağı tahmin ediliyor.

PETROL

Petrol fiyatları Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) tüketim artış tahminlerini düşürmesinin ardından kaydettiği kayıpları artırarak bugün yüzde 1'in üzerinde geriledi. Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 1.4, ABD hafif ham petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 1.2 geriledi. Haziran ile Kasım başı arasında yüzde 40 yükselen ham petrol fiyatları geçen hafta 2015'ten bu yana en yüksek seviyeleri gördü. Fiyatlar geçen haftadan bu yana ise yüzde 5'e yakın geriledi. IEA dün yayımladığı raporda petrol talebinde büyüme beklentisini bu yıl ve gelecek yıl için günde 100,000 varil düzeyinde azalttı. Buna göre 2017'de petrol talebinde günde 1.5 milyon, 2018'de 1.3 milyon varil artış bekleniyor. IEA'dan bir gün önce tahminlerini açıklayan OPEC gelecek yıl ham petrol talebinde güçlü artış beklediğini belirtmişti. Talep artışının ivme kaybetmesi, küresel petrol talebinin gelecek yıl beklentilerin aksine günde 100 milyon varil düzeyinin altında kalmasına yol açabilir. Küresel petrol arzının ise 100 milyon varili geçmesi bekleniyor.

ALTIN

Altın fiyatları bugün açıklanacak olan ve Fed'in para politikasını ne hızda sıkılaştıracağı konusunda ipuçları verecek ABD Ekim ayı tüketici fiyatları verisi öncesinde yükseldi. Spot altının ons fiyatı dün 1,270.56 dolara kadar gerileyerek 6 Kasım'dan bu yana en düşük düzeyi gördükten sonra toparlanarak yüzde 0.2 artıda kapandı. Altın bugün ise yüzde 0.1 artıda 1,281.73 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)