E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPetroldeki düşüşün küresel ekonomiye etkisi---

Petroldeki düşüşün küresel ekonomiye etkisi

Petroldeki düşüşün küresel ekonomiye etkisi
11 Eylül 2024 - 07:55 borsagundem.com

Petrolün 60 dolara düşmesi global ekonomide yumuşak iniş olasılığını artırıyor

Gelişmiş ekonomiler, petrol için yapılan en aşağı yönlü tahminlerden bazıları tutarsa, önümüzdeki yıl daha sağlam bir büyüme temeli ummak için yeni bir nedene sahip olabilir.

Global gösterge Brent ham petrolü fiyatının salı günü 2021'in sonlarından bu yana ilk kez varil başına 70 doların altına düşmesiyle birlikte, son kuşağın en sert enflasyon krizine yol açan enerji şokunun önemli bir bileşeni, politika yapıcılara faiz indirimleri için yeşil ışık yakacak kadar iyi durumda görünüyor.

Ancak Citigroup Inc. ve JPMorgan Chase & Co. gibi kurumların dile getirdiği ve dünyanın en büyük emtia işlemcilerinden biri tarafından yinelenen 2025 yılında varil başına 60 dolara doğru iniş ihtimali, ABD ve benzerlerinin yüksek borçlanma maliyetlerinin etkisini zarar verici bir resesyon olmadan atlatma şansını daha da artırabilir.

Legal & General Investment Management Ltd. şirketinin ekonomi müdürü ve eski bir İngiltere Hazine yetkilisi olan Tim Drayson, "Yumuşak iniş olasılığı artacaktır, bu ABD için olduğu kadar Avrupa için de geçerli. Sonuç olarak, faiz oranlarının tekrar düşmesi ve merkez bankalarının nötr seviyeye geri dönmesi dünya için net bir pozitif olacaktır" dedi.

Bu ay faiz indirimine gitmeye hazırlanan merkez bankaları için, petrol fiyatlarındaki son düşüş şimdiden gevşemeye daha geniş bir kapı açtı. Avrupa Merkez Bankası yetkilileri perşembe günü ikinci bir faiz indirimine gitmeye hazırlanırken, ABD Merkez Bankası'nın da bir hafta sonra gevşeme döngüsünü başlatması bekleniyor.

Küresel petrol talebine ilişkin beklentilerde gerilemeKüresel petrol talebine ilişkin beklentilerde gerileme

 

EIA'dan küresel petrol talebi tahminine revizeEIA'dan küresel petrol talebi tahminine revize

 

Petrol devlerinin kârı yüzde 10 gerilediPetrol devlerinin kârı yüzde 10 geriledi

 

Petrol fiyatlarında fırtına etkisiPetrol fiyatlarında fırtına etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)