E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları"Petroldeki hareket spekülatif"---

"Petroldeki hareket spekülatif"

Petroldeki hareket spekülatif
27 Şubat 2011 - 13:24 borsagundem.com

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Libya, Tunus ve Mısır'da yaşanan olayların petrol fiyatlarındaki etkilerinin 'spekülatif' olduğunu söyledi

Yıldız, Kayseri Kent Ormanı'nda partililerle biraraya geldiği toplantıda gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'da Rusya-Türkiye Karma Ekonomi Komisyon Eşbaşkanı olarak katılacağı toplantıda, petrol ve doğalgaz konusundaki gelişmeleri değerlendireceklerini belirtti.
Rusya'da düzenlenecek toplantı için bakanlığın teknik bir ekibinin görüşmeler ve çalışmalar yaptığını ifade eden Yıldız, ''Rusya'da yapacağımız toplantıda petrol ve doğalgazla ilgili gelişmeleri masaya yatıracağız. Burada doğalgaz fiyatları ile ilgili enine boyuna konuşacağız. Bizim söyleyeceklerimiz olduğu gibi onların da söyleyecekleri vardır'' dedi.
Gazetecilerin sorusu üzerine Libya ve diğer Akdeniz ülkelerinde yaşanan gelişmeler sonrasında artan petrol fiyatlarının da spekülatif olduğunu ifade eden Yıldız, şunları söyledi:
''Dünyadaki petrol ve doğalgaz gelişmelerinin de masaya yatırılacağı önemli bir toplantı olacak. Rusya-Türkiye Karma Ekonomi Komisyon Eşbaşkanı olarak orada bulunacağım. Rusya'da Sayın İgor Seçin ile biraraya geleceğiz. Birçok konuyu ve bölgemizi ilgilendiren, dünyadaki Akdeniz havzalarındaki olayları değerlendirebileceğimiz toplantı olacak. Bu aynı zamanda Sayın Başbakanımızın Medvedev ile buluşmadan önceki bir çalışması olarak değerlendirebiliriz. Bunun içerisinde sadece doğalgaz değil, birçok proje yer alıyor. Bu projeleri karşılıklı olarak değerlendirmiş olacağız. Ayrıca, önümüzdeki ayın ortalarında Moskova'da yapılacak toplantıya da zemin teşkil etmiş olacak.''
Görüşmelerin sadece fiyat indirimi şeklinde algılanmaması gerektiğini, toplantının sonucunu kamuoyu ile paylaşacaklarını belirten Yıldız, petrol ve doğalgazın fiyat yükselme eğilimine girdiği dönemde, vatandaşın bundan etkilenmemesi için gayret gösterdiklerini vurguladı.
Gazetecilerin Rusya'da bakanlık ekibinin yaptığı teknik çalışma sonrasında doğalgaz fiyatlarında indirim olup olmayacağı yönündeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, ''İndirimle alakalı teknik görüşmelerden sonuç çıkmış değil. Ama bunlar nihai görüşmeler değil. Görüşmeler devam ediyor. Bir rakam ya da hüküm vermek doğru değil'' dedi.

-''FİYAT ARTIŞI SPEKÜLATİF''-

Tunus, Mısır ve Libya'da yaşanan olayların Türkiye'yi etkilemesi ve petrol fiyatlarının artması ile ilgili soru üzerine de Bakan Yıldız, şöyle dedi:
''Özellikle ulaştırma sektöründe nihai tüketicimizin kullandığı petrol ürünlerinin hepsi etkileniyor. Libya, Tunus ve Mısır'da yaşanan olayların, ham petrolün üzerindeki etkileri tamamen spekülatiftir. Çünkü, Libya'da üretilen petrol, üretimi kısıtlanan petrol miktarı dünyada tüketilen petrolün yüzde 1'inin daha altındadır. Arzı yüzde 1'in altında olan kalemin fiyatının yüzde 10 zamla fiyatı tetiklemesini bir spekülasyon olarak görüyorum.
Riyad'da yapılan enerji bakanları toplantısında gelişmeleri değerlendirdik. Libya'nın üretimi günlük 1,6 milyon varildir. Bunun yüzde 25'ini kıstı. Şu anda 1 milyon varilin üzerinde üretim var. Suudi Arabistan mevcut üretimine 4 milyon varil daha artı ekleyebileceğini söyledi. Bu önemli bir arz. Dünyadaki tüketimin günlük 86 milyon varil olduğunu düşünürsek. Bu ciddi bir rakam değil. Onun için bu fiyatlar, gerileme eğilimi gösterecektir. Ben olaylar normale döndüğünde fiyatların makul seviyeye düşeceğini düşünüyorum. Yoksa teknik bir anlamda, talebin artmasına bağlı bir sebepten fiyatların arttığını düşünmüyoruz.''

-AFŞİN'DEKİ HEYELAN-

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki kömür ocağında meydana gelen heyelan ve toprak altında kalan işçilerin kurtarılması çalışmaları ile ilgili bilgi veren Bakan Yıldız, teknolojik imkanlar kullanılarak arama çalışmalarının sürdürüldüğünü, bölgede halen toprak kaymalarının sürmesi nedeniyle arama ekipleri riske atılmadan çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)