E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPetrol'den çekirdek enflasyona sınırlı yansıma---

Petrol'den çekirdek enflasyona sınırlı yansıma

Petrol'den çekirdek enflasyona sınırlı yansıma
03 Aralık 2014 - 11:22 borsagundem.com

Tüik'in açıkladığı Kasım ayı enflasyon verileri piyasa beklentilerinin altında kalırken, petrol fiyatlarının etkisinin sınırlı olduğu görüldü

İş Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporu:
   
"Petrol'deki Düşüş Çekirdek Enflasyona Sınırlı Oranda Yansıyor
   
Tüik'in açıkladığı Kasım ayı enflasyon verilerine göre tüketici fiyatları aylık bazda %0,18 yükselerek %0,30'lük piyasa beklentisinin ve %0,35'lik tahminimizin altında geldi (yıllık: %9,15). Gıda fiyatlarının öngörülenin altında artması (aylık %0,24) ve petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte ulaştırma grubunda görülen gerileme (aylık %-1,79) aylık gerçekleşmede öne çıkan unsurlar oldu.
   
Ancak manşet enflasyonda görülen iyileşme çekirdek göstergelere yansımadı. TCMB'nin öne çıkardığı çekirdek H grubu göstergesi yıllık bazda %9,83'ten %9,89'a gelirken, çekirdek I enflasyonu %9,03 ile neredeyse değişmedi (Ekim: %9,04). Çekirdek grupta olumlu tek gelişme, mevsimsel ürünleri hariç tuttuğu için aylık değişimleri izlemekte tercih ettiğimiz çekirdek A enflasyonunun 2012 Mayıs'tan bu yana ilk kez aylık bazda düşüş göstermesi oldu (%-0,05). Mevsimsel etkilerden arındırdığımız H ve I endeksleri aylık bazda sırasıyla %0,59 ve %0,63 artarak (Ekim: %0,72 ve %0,69), çekirdek göstergelerde sınırlı bir iyileşme olduğuna yönelik görüşümüzü destekliyor.
   
Özetle, bugünkü manşet enflasyon gıda ve enerji fiyatlarındaki olumlu seyir nedeniyle piyasaları şaşırtsa da, çekirdek enflasyonda sınırlı bir iyileşme gösteriyor. Dolayısıyla Kasım enflasyonu, enerji fiyatlarındaki gerilemenin tek başına enflasyondaki ataleti kırmaya yetmeyeceği yönündeki görüşümüzü desteklerken, Merkez Bankası'na erken faiz indirimine gitmemesi için bir uyarı mesajı niteliği taşıyor."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)