E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrole ‘Bin Ladin’ molası---

Petrole ‘Bin Ladin’ molası

Petrole ‘Bin Ladin’ molası
03 Mayıs 2011 - 08:22 borsagundem.com

ABD’nin Usame Bin Ladin’in öldürüldüğünü açıklaması doları yükseltti, petrol ve altın geriledi

El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in öldürüldüğü haberi, piyasalarda bir süredir devam eden “düşük dolar, yüksek her şey” kuralını kısa bir süre için de olsa değiştirdi. Haberin duyulduğu ilk saatlerde dolar ve borsalar yükselişe geçerken altın ve petrolde gerileme yaşandı. Bunun nedeniyse piyasa oyuncularının Bin Ladin’e yönelik operasyonun terör riskini azalttığına inanması oldu. Brent petrolünün varili 2 dolardan fazla düştü ve 123.9 dolara indi. Spot altının onsu ise 3.70 dolarlık bir gerilemeyle 1.552.7 dolara çekildi. Son dönemde hızlı bir ralli yaşayan spot gümüş de yüzde 6’ya yakın değer kaybıyla 45.05 dolara geriledi.
Sabah saatlerinde tüm para birimlerine karşı değer kazanan dolar, daha sonra yatırımcıların haberi sindirmesi ve Euro Bölgesi’nden gelen verilerin güçlü olması nedeniyle bir miktar geriledi. Erken saatlerde 1.47 seviyelerine gerileyen euro/dolar, öğleden sonra tekrar 1.4878’lere çıktı.
Dalgalı seyir sürebilir
Dünyanın en büyük tahvil fonu PIMCO’nun CEO’su Mohamed El-Erian gelişme sonrası Reuters’a yaptığı değerlendirmede, “Bu olayın ulusal güvenlik risklerini azaltarak varlık piyasalarını güçlendirmesi ve ABD Hazine tahvillerinin fiyatlarını düşürmesi muhtemel” dedi. El Erian, bölgedeki gelişmelere yüksek hassasiyetinden dolayı petrol fiyatlarında önümüzdeki günlerde daha dalgalı bir seyir izleyebileceğine de dikkat çekti.
Japonya’nın gösterge Nikkei endeksi, deprem ve tsunami felaketinden sonra 10.000 puan seviyesini ilk kez Bin Ladin’in ölüm haberiyle gördü. Wall Street Journal’ın yorumcularından Alex Frangos, piyasaların Bin Ladin haberine verdiği tepkiyle ilgili, “Piyasalar genellikle istikrarı sever ve Bin Ladin için 9.5 yıldır süren takip, 11 Eylül 2001’den bu yana dünyanın ne kadar istikrarsız bir yer haline geldiğini hatırlatıyordu. Haberi duyan işlemciler hisse satın almaya başladı. Tabii hiçbir piyasada aşırı bir tepki olmadı ancak yatırımcıların haberi nasıl yorumladığı netti” dedi.
İntikam riski var
Ancak Bin Ladin’in öldürülmesinin terör riskini azaltmak bir yana artırabileceğini düşünenler de var. Petrol ve gaz piyasaları için danışmanlık hizmeti veren ABD merkezli WTRG Economics ekonomisti James Williams, “Bu, Batı’nın ‘mutlu bir gelişme’ olarak yorumladığı bir olaya piyasanın verdiği refleks tepkisiydi. Kısa vadede Bin Ladin’in yandaşları intikam eylemleri düzenleyebilir. Ortadoğu’da şiddetin artmasıysa petrol arzını azaltır” dedi.
İç piyasa enflasyon verisini bekliyor
Bin Ladin’in öldürülmesinin ardından borsalara yayılan iyimserlik dün içeride de etkili oldu. İMKB-100 endeksi, Londra piyasaları tatil nedeniyle kapalı olmasına rağmen yüksek işlem hacmi gördü, endeks günü yüzde 0.39 artıda 69.522.42 puanda tamamladı. İMKB’de bugünden itibaren ilk çeyrek banka bilançoları endekse yön verecek.
İngiltere’deki tatil, bono ve tahvil piyasalarının düşük hacimli seyretmesine neden oldu. Gösterge tahvilin bileşik faizi spot kapanışta yüzde 8.34, valörlüde yüzde 8.37 seviyesindeydi. Yatırımcıların gözü kulağı bugünkü enflasyon verisinde olacak.
Beklenti, tüketici ve üretici fiyatları endeksleri arasındaki makasın nisanda bir miktar daralacağı yönünde.
Kritik olan aylık enflasyonun yüzde 1’in altında kalıp kalmayacağı. Bankacılar yüzde 1 seviyesinin aşılmaması halinde gösterge tahvil faizinde aşağı yönlü hareket bekliyor. Londra piyasalarının kapalı olması nedeniyle dolar/TL dün dar bir bantta, 1.5150-1.5310 aralığında seyretti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)