E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrole ‘sarhoş broker’ darbesi---

Petrole ‘sarhoş broker’ darbesi

Petrole ‘sarhoş broker’ darbesi
29 Eylül 2012 - 10:34 borsagundem.com

Ham petrol fiyatı 2 saatte 1.5 dolar nasıl fırladı? Kaç milyon dolar harcandı? İşte o traji-komik gece

BORSAGUNDEM.COM
2009 yılında, ham petrol varil fiyatının bir gecede 1.5 dolar birden firlamasının sebebinin “sarhoş bir broker” tarafından gerçekleştirilen işlemler olduğu ortaya çıktı.
Oilprice.com web sitesinin haberine göre, İngiltere’nin Finansal Hizmetler Otoritesi (FSA), 30 Haziran 2009 tarihinde görülen gizemli fiyat artışının sebebini ortaya çıkardı. Yıllar süren araştırmaya göre, PVM Oil Futures adlı firmada çalışan bir broker olan Steve Perkins, o gece vadeli petrol sözleşmelerine şirketin kasasından tam 520 milyon dolar harcadı.
30 Haziran sabahı, bir şirket çalışanı, Perkins’i arayarak neden o gece 7 milyon varil ham petrol satın aldığını sordu. Perkins böyle bir işlem hatırlamadığını söyleyince, kendini kaybedecek kadar sarhoş durumda olduğu anlaşıldı. Sabah kendine gelen broker, şefine bir mesaj yollayarak, bir yakınının hastalandığını ve işe gelemeyeceğini söyledi.
Soruşturmaya göre Perkins, gece 1:22 ila 3:41 saatleri arasında piyasadaki ham petrolün önemli bir kısmını satın aldı. Bu arada vadeli petrolün varil fiyatı, 71.4 dolardan 73.05 dolara fırladı.
ŞİRKETİN ZARARI 9.7 MİLYON DOLAR
Ancak Perkins şirket kasasından böyle bir harcama yapma yetkisine sahip değildi. Şirket, satın almanın hiçbir müşteri adına yapılmadığını anlayana kadar, 9.7 milyon Dolar civarında zarar etti.
Perkins, şirketin daha sonra gerçekleştirdiği soruşturmada alkol sorunu olduğunu kabul etti. Brokerin işlem lisansı beş yıllığına iptal edilirken, 72 bin sterlin de para cezasına çarptırıldı.
FSA tarafından yapılan açıklamada, beş yılın dolmasıyla birlikte Perkins’in alkol sorununu aşmış olması halinde lisansının tekrar verileceği kaydedildi. Ancak FSA, Perkins’in “sarhoşken piyasaya ciddi bir tehdit oluşturduğunu” da ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)