E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPetrolü artık bu şirketle çıkaracağız---

Petrolü artık bu şirketle çıkaracağız

Petrolü artık bu şirketle çıkaracağız
21 Ağustos 2013 - 16:02 borsagundem.com

Kuzey Irak'ta petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri için stratejik bir hamle yapan Türkiye yeni bir şirket görüyor

Kuzey Irakta petrol ve doğalgaz arama ile üretiminde daha etkin rol almayı hedefleyen Türkiye, ilk somut adımı attı. Habertürk Gazetesi’nden Olcay Aydilek’in haberine göre, Türkiye, Kuzey Irak için yeni bir enerji şirketi kuruyor. Şirket yurtdışında 'vergi cenneti' olarak da bilinen Jersey'de ya da başka bir ada 'devletinde kurulacak.
Turkish Petroleum Company’nin (TPIC) iştiraki olan şirketin adı Turkish Energy Company, kısaca TEC olacak. Türkiye, kısa bir süre önce Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) ait olan şirketi ve yurtdışında petrol operasyonlarını yürüten TPIC'i BOTAŞ'a bağlamıştı. TEC, TPIC'ın çatısı altında kurulacak. TEC, bu yönüyle BOTAŞ'ın da bir parçası olacak. TEC, Kuzey Irak'ta başta ABD enerji devi Exxon Mobil'in sahaları olmak üzere bölgede petrol ve gaz fırsatlarını kollayacak. TECin, yerli şirketlerle ortaklık da yapması bekleniyor.
Enerji sektörünü ve Kuzey Irak'ı yakından takip eden, bölgeye sık sık ziyarette bulunan uzmanlar, Türkiye'nin söz konusu şirketi kurduğunu iddia etti. Uzmanlar, bu konuda açıklamanın henüz yapılmadığına dikkat çekti. Enerji Bakanlığı kaynakları ise bu konuda resmi açıklama yapmıyor. Ancak, bir şirketin söz konusu olabileceği mesajını vermekle yetiniyor.
Öte yandan Kuzey Irak'tan Türkiye'ye uzanacak yeni petrol boru hattı için de geri sayım başladı. Uzmanlar, Kuzey Irak'tan çıkan petrolü taşıyacak boru hattının tamamlanmak üzere olduğunu belirterek "Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, bu hattı eylül ayında tamamlamayı hedefliyor" bilgisini verdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)