E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasa AMB ve Draghi'yi takip edecek---

Piyasa AMB ve Draghi'yi takip edecek

Piyasa AMB ve Draghi'yi takip edecek
21 Temmuz 2016 - 10:47 borsagundem.com

A1 Capital, sabah raporunda piyasadaki gelişmeleri değerlendirdi

Dün gerçekleşen MGK ve Bakanlar kurulu toplantısı sonrasında açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı, Türkiye’ de olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Erdoğan, bu durumun ülkedeki demokrasiye, hak ve özgürlüklere kısıtlama getirmeyeceğini, darbe girişiminde bulunanların daha hızlı bertaraf edilebilmesi adına olağanüstü hal ilan edildiğinin altını çizdi. Özellikle ekonomik dinamiklerle ilgili net bir tavır sergileyen Erdoğan; piyasada herhangi bir likitide sıkıntısı olmadığını yatırımların güçlü bir şekilde devam edeceğini belirtti. Yurtdışı yatırımcılar için hükümetin, bürokrasinin ve ekonomistlerin ortak bir dil kullanarak var olan durumun anlatılmasının oldukça önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Böylelikle bir müddet yeni yatırım alınamasa bile var olan yatırımların çekilmemesini sağlamak piyasaya katkı sağlayabilir. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin kredi notunu BB’ ye düşürdü. Görünümün negatif olması riski biraz daha yukarı çekiyor. Belirsizlik dönemi ve politik riski özellikle belirten kuruluş ‘’önemli kurumların bağımsızlığının yıpranmaması’’ durumunda bu kararın revize edilebileceğini belirtti. 4 Ağustos’ ta Moody’s’ in kararı sonrasında olası bir kredi düşürme durumu S&P’ den sonra yurtdışı yatırımcının algısını değiştirebilir.

Bugün Avrupa Merkez Bankası’ nın faiz kararı ve Draghi’ nin konuşmasını takip edeceğiz. Piyasanın beklentisi AMB’ nin faiz de bir değişiklik yapmaması. Draghi’nin ekonomik görünüm, enflasyon ve para politikasına ilişkin bildirdiği görüşler piyasalar açısından önemli olacaktır.

EURUSD

Doların baskısının paritede dün itibariyle azaldığını görüyoruz. Kritik destek seviyesini test etmesinin ardından tekrar 1,1035 direnç seviyesini test eden paritede yükselişler bugün de gözlemlenebilir. Bugün açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankası faiz kararında herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Fakat ardından 15:30 Draghi konuşması yer alacak. Brexit'in ardından çokça sesini duyamadığımız başkanın konuşmaları bugün Euro üzerinde oldukça etkili olabilir. Ekonomik takvimde ayrıca ABD haftalık işsizlik başvuruları ve mevcut ev satışları verileri yer alıyor. Dolar adına olumlu veri akışı devam edecek mi görmüş olacağız. Paritede yukarı yönlü hareketliliğin devamı halinde 1,1100 ve 1,1155 takip edilebilecek dirençler. Satıl baskıs halinde ise 1,1000 ve 1,0970 destekleri takip edilebilir.

ALTIN

Yaklaşık bir haftadır 1333 – 1326 bandı arasında hareket eden altın dün sabah saat 09:00 itibariyle 1326.15 desteğini kırarak satıcılı seyrini ilerletmiş oldu. Akşam 17:30’da ABD tarafından açıklanan Ham Petrol Stokları Verisi’nin beklentilerden iyi açıklanmasıyla 1314 seviyelerine kadar geri çekilen altın dün en düşük 1312.39 seviyesini görerek 1315.24 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Şu saatlerde 1316 seciyelerinden işlem gören altın hareket ettiği kanalın üst çizgisine çok yakın fiyatlamakta ve 1317.13 seviyesini yukarı yönlü kıramazsa buradan tekrar satış hareketleri gözleyebiliriz. 1309.00 seviyesi olası ikinci destek seviyesi iken bu desteğin kırılması durumunda altında 1271.19 seviyesine kadar bir boşluk bulunduğunu hatırlatmakta fayda var. Olası yukarı yönlü hareketlerde 1325.44, 1333.39 ve sert bir alım hareketinin söz konusu olması durumunda 1342.28 direnç seviyeleri iken bugün Euro Bölgesi faiz kararını (15:30), ABD Mevcut Ev Satışları Verisi’ni (17:00) yakından izliyor olacağız.

USDTRY

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde toplanan MGK ve ardından yine Erdoğan liderliğinde toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı dün akşam geç saatlere kadar sürdü. Cumhurbaşkanı’nın yapacağı açıklama merakla beklenirken sürpriz bir gelişme yaşandı. Akşam saatlerinde piyasa kapanışının ardından derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin BB+ olan yabancı para cinsinden kredi notunu BB’ye çekti. Kısa dönem notu ise B olarak bırakıldı. S&P Türkiye’nin yerel para cinsinden uzun dönem notunu BBB-‘den BB+’ya, kısa dönem notunu A-3’ten B’ye çekti. Kredi notunun görünümünü ise Durağan’dan Negatif’e çekti. Kararın ardından TL’de hızla değer kaybı yaşanarak 3,0900 seviyesi test edildi. Tüm gün merakla beklenen Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları ise kararın ardından akşam geç saatlerde geldi. 3 ay boyunca “Olağanüstü Hal” ilan edildi. Erdoğan piyasa dostu konuşmasıyla olağan durumu yatıştırıcı etkide bulundu. Yatırımların ve likidite anlamında problem yaşanmayacağını belirten Erdoğan; profesyonel olarak hizmet almadığımız S&P’nin ani kararını dikkate almadıklarını vurguladı. Olağanüstü Hal kararının finansal piyasaları etkilemeyeceğini, 2. Bir girişimin önlenmesi adına uygulandığının altını çizdi. Kurda açıklamaların ardından geri çekilmeler devam ediyor. 3,0570 seviyesinin altında 3,0145 ve 2,9840 seviyelerine kadar geri çekilme yaşanabilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 3,0715 ve 3,1000 takip edilebilecek dirençler.

EUR/TRY

Dün toplanan MGK toplantısından sonra tüm Türkiye’de üç ay süreli olağanüstü hal ilan edildi. Buna bağlı olarak TL para biriminde değer kaybı yaşanmaya devam etti. Toplantı sonrasında herhangi bir açıklama gelmemesine rağmen Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamalar dikkat çekiciydi. Buna bağlı olarak parite 3.40 seviyesine kadar yükseldi. Sabah saatlerinde azda olsa biraz aşağıya gevşediğini görüyoruz. 3.38 desteğinin üzerinde fiyatlanan paritede bugün açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı azda olsa bir hareketlilik yaratabilir. Çünkü beklenti herhangi bir faiz değişikliğine gidilmeyeceği yönünde. Yükselişin devamı öncelikle 3.4050 seviyesine kadar yaşanabilir. Bu direnç noktasının kırılmasıyla beraber yükseliş 3.4101 seviyesine kadar yükselebilir. En son 2015 eylül ayında tarihi zirve yapan 3.4580 seviyesine kadar yükselen paritede tekrardan bu fiyatlamanın görülmesi muhtemel. Aşağı yöndeki bir hareketlenme ise öncelikle 3.3560 daha sonra 3.3504 ve 3.3480 seviyesini hedefleyebilir.

A1 Capital

OHAL sonrası borsa ve dolarda son durum

 

Borsa'da satışlar etkili oluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)