E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasa Başçı'ya odaklandı!---

Piyasa Başçı'ya odaklandı!

Piyasa Başçı'ya odaklandı!
06 Kasım 2013 - 09:42 borsagundem.com

Yurtiçinde gözler bugün bir konuşma yapacak olan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'da...

Küresel piyasalarda hafta sonuna doğru yoğunlaşacak veri takvimi öncesinde kar satışlarının etkili olduğu görülürken, yurtiçinde gözler bugün bir konuşma yapacak olan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'da olacak.

ABD'de cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri öncesinde gelen makroekonomik verilerin beklentilerden iyi olmasıyla güçlenen dolar ve hisse senedi piyasaları dün kar satışlarının etkisi altında kaldı. ABD'de Dow Jones endeksi günü yüzde 0,13 oranında düşüşle 15.618 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,28 oranında değer kaybetti. Nasdaq bileşik endeksi ise günü yüzde 0,08 oranında yükselişle tamamladı.

Analistler, yarın İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları (BoE, ECB) kararları ve cuma günü ABD'de açıklanacak makroekonomik verilerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2,67 seviyesinin yukarı yönlü kırılması durumunda hisse senedi piyasalarındaki satış baskılarının artabileceğini tahmin ediyor.

Avrupa tarafında da yarın açıklanacak ECB ve BoE kararları öncesinde kar satışlarının etkili olduğu görüldü. Almanya'da DAX endeksi gün içinde 8.962 puana kadar gerilese de bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla kayıplarının bir kısmını geri aldı ve günü yüzde 0,31'lik düşüşle 9.009 puandan tamamladı. Fransa'da CAC 40 endeksi dün günü yüzde 0,82, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,25 oranında düşüşle tamamladı.

Yurtiçinde ise gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki hızlı düşüşünün de etkisiyle dolar/TL'nin 2,03 seviyesinin üzerine yükseldi. Analistler, Emlak Konut GYO'nun 1,3 milyar lira nominal tutarlı halka arzı, yüksek gelen ekim ayı enflasyon verilerinin yarattığı negatif hava ve döviz ve faizlerdeki yükseliş eğiliminin hisse senedi piyasası üzerinde satış baskısı oluşturduğunu belirtiyor.

Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı’nın İSO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda bir konuşmaya yapacak.

Açıklanan ekim ayı enflasyon verileri sonrası piyasaların Başçı’nın açıklamalarına odaklanacağını ifade eden analistler, yarınki ECB kararları ve cuma günü ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin ise ana yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.  

BIST 100 endeksinde 74.700 ve 50 günlük hareketli ortalamasının da geçtiği 73.800 seviyelerinin kritik destek konumunda olduğunu ifade eden analistler, olası yükselişlerde ise 76.000 seviyesinin direnç konumuna gelebileceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.55 Almanya, ekim ayı hizmet sektörü PMI

11.00 Avro bölgesi, ekim ayı hizmet sektörü PMI

11.30 İngiltere, eylül ayı sanayi üretimi

12.00 Avro bölgesi, eylül ayı perakende satışlar

13.00 Almanya, eylül ayı fabrika siparişleri

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)