E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları Piyasa, motoru yeniden çalıştırmak için faiz indirimlerine yatırım yapıyor---

Piyasa, motoru yeniden çalıştırmak için faiz indirimlerine yatırım yapıyor

 Piyasa, motoru yeniden çalıştırmak için faiz indirimlerine yatırım yapıyor
20 Mayıs 2024 - 08:29 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

ABD’de faiz indirimi yapılacağına dair umutları yeniden canlandıran ABD enflasyon verileri ve beklentilerin altındaki aktivite göstergelerinin güven vermesiyle yurtdışı piyasalar geçen  hafta  yeni rekorlara ulaştı. Dengelemeyle birlikte bir miktar kar elde edilmesi de söz konusu ancak bu, hakim iyimserliği azaltmadı.

ABD İthalat fiyat endeksi gibi ÜFE de beklentilerin üzerinde geldi. Buna rağmen yatırımcılar, bir önceki aya göre 0,1 puanlık hafif bir düşüşle yıllık +%3,4 seviyesindeki beklentiler doğrultusunda gerçekleşen TÜFE’ye odaklanmayı tercih etti.

Daralma hafif ama bir kez daha eylül gibi erken bir faiz indirimi ve ardından Aralık ayında ikinci bir faiz indirimi yapılacağı yönündeki spekülasyonları alevlendirdi. Rakamların (GSYH, perakende satışlar) ABD büyümesinde son birkaç ayda yaşanan yavaşlamayı doğruladığını da belirtmekte fayda var. Şu ana kadar bu yavaşlama finans piyasaları tarafından iyi karşılandı ve bunu para politikasının kısıtlayıcı koşullarının somut bir kanıtı olarak görüyor. Ekonominin her zaman bir adım önünde olan piyasa, bu nedenle motoru yeniden çalıştırmak için faiz indirimlerine yatırım yapıyor.

ABD’de enflasyondaki ve haftalık stoklardaki düşüşten yararlanarak petrol fiyatlarının istikrar kazandığı bir dönem görüyoruz. Brent ham petrolünün fiyatı, ABD’deki 79 dolardan hafif bir artışla 83,5 dolara yükseldi. Piyasalar, üretim kotalarının tamamen veya kısmen yenilenmesine karar verecek bir sonraki OPEC+ toplantısını sabırsızlıkla beklerken, belirli bir bekle-gör tutumu açıkça görülüyor. Geçen  hafta Uluslararası Enerji Ajansı aylık petrol raporunu yayınladı. Kuruluş, 2024’te petrol talebi büyümesine ilişkin tahminini aşağı yönlü revize ederek OPEC’in talep dinamikleri konusunda çok daha iyimser tahminleriyle aradaki farkı genişletti. Diğer taraftan ise Brent ham petrol vadeli işlemleri, İran cumhurbaşkanını taşıyan helikopterin yoğun sis altında düşmesiyle ve de Suudi Veliaht Prens’in kralla olan sağlık sorunlarını gerekçe göstererek Japonya gezisini iptal etmesinin ardından önde gelen üretici ülkelerdeki siyasi belirsizliklerle birlikte piyasaların dikkatini Orta Doğu’ya çekmesiyle  varil başına 84,14 dolar ile bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Altının onsu ise  2.423 dolar ile rekor yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

Gayrimenkul sektörüne yönelik teşvik önlemlerini artıran Çin, aynı zamanda metal fiyatlarını da artırıyor. Ayrıca Şili Bakır Komisyonu, 2024 ve 2025 yılları için bakır fiyat tahminlerini yükseltti. Bakır fiyatları Londra’da 10.000 dolar sınırının üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Bu bağlamda, Uluslararası Enerji Ajansı, talebi karşılamak için yetersiz yatırımlara işaret ederek küresel metal arzındaki gerginliklerden korkuyor. Altına gelince, ” 2.400 dolar civarındaki tarihi rekoruna doğru ilerliyor.

Asya borsaları haftaya, Çin’in emlak krizine karşı aldığı en güçlü önlemlerin ve birkaç hafta içinde küresel faiz indirimi beklentilerinin desteğiyle iki yılın en yüksek seviyelerine yükselerek başladı. Çin, piyasa beklentilerine paralel olarak bir yıllık kredi faiz oranı (LPR) %3,45’te tutulurken, beş yıllık LPR değişmeyerek %3,95’te kaldı. Düzenli aylık LPR sabitlemeleri, Çin’in geçen hafta krizden etkilenen emlak sektörünü istikrara kavuşturmak için “tarihi” adımlar attığını açıklamasının ardından geldi ; merkez bankası, konut talebini canlandırmak amacıyla 1 trilyon yuan ekstra fonlama olanağı sağladı ve ipotek kurallarını gevşetti. Agresif parasal genişlemenin zayıflayan para birimi üzerinde ek baskı oluşturabileceği bir dönemde, mülk kurtarma planı gösterge kredi faiz oranlarının daha da düşürülmesi aciliyetini etkili bir şekilde azalttı.

Bu hafta dikkatler bir kez daha merkez bankacılarına çevrilecek. Hafta boyunca  çok sayıda konuşmanın yanı sıra çarşamba akşamı ABD Merkez Bankası’nın son toplantısının tutanaklarını takip edeceğiz. Perşembe günü, büyük ekonomilerden Mayıs ayı ön PMI endekslerinin açıklanmasıyla küresel ekonomik sağlığına dair bir fikir edineceğiz. Hafta Cuma günü ABD dayanıklı mal siparişleri verilerinin açıklanmasıyla kapanacak. Yurtiçinde ise ana gündem TCMB faiz kararı olacak ve herhangi değişiklik beklenmiyor.

Demir fiyatlarında 3 aylık zirve

 

Petrol fiyatlarında 'İran' ve 'Suudi' yükselişi

 

Altın fiyatlarında 'Reisi' rekoru

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VS20 Mayıs 2024 09:28

    a1 capital böyle haber yapacağına bide kendi motorunu da bi çalıştırsa hisse ni türlü kalkışa geçemedi