E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasa Trump'ın politikalarını merak ediyor---

Piyasa Trump'ın politikalarını merak ediyor

Piyasa Trump'ın politikalarını merak ediyor
11 Kasım 2016 - 08:51 borsagundem.com

A1 Capital sabah raporunda Trump'ın uygulaması muhtemel politikalarının piyasaları tedirgin ettiğini değerlendirdi

20 Ocakta Başkalık koltuğunu oturacak Trump, daha o koltuğa oturmadan piyasalardaki endişe ve korkunun kaynağı olmaya devam ediyor.
Başkan seçilmesinin paniğini kısa sürede atlatan piyasalar, şimdide seçim kampanyaları boyunca uygulayacağı sert politikalarla gündemi uzun süre meşgul eden Trump’ın bu planlarını Başkanlık koltuğuna oturur oturmaz hayata geçireceği korkularıyla sarsılıyor.
Trump’ın uygulayacağı politikaların gelişmekte olan piyasalarda sermaye çıkışlarını hızlandırabileceği ve bu ülkelerin ihracatlarına darbe vuracağına dair kaygılar, Asya piyasalarındaki satışların başlıca nedeni oldu.
Küresel tahviller satış baskısıyla karşı karşıya kalırken, dolar değer kazanmaya devam etmekte.
Trump’ın politikalarına baktığımızda özellikle daha korumacı ticaret politikası uygulama ve mali teşvikleri artırma yönünde adım atması ve bu durumda FED’in faiz artırımlarına hız vermesi ihtimali piyasalarda şimdiden negatif yönde fiyatlanmaya başladı.
Faiz artırım konusunda özellikle aylardır enflasyonda istenilen seviyeye ulaşılması gerekliliği vurgusu yapan FED, Trump’ın vergi indirimleri ve 500 milyar dolarlık altyapı yenileme harcamalarına hız vermesi ve bu planların bütçe açığını genişleterek enflasyonu artırır mı bilinmez ama, yeniden Aralık ayında faiz artırımı ihtimalinin %80’lere çıktığı bu dönemde, biz 17 Kasım Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon datasını yakından takip ediyor olacağız.
Trump’ın Başkan seçilme ihtimali altını şaha kaldırırken, başta Meksika Pesosu olmaz üzere Güney Afrika Randı ve Türk Lirası gibi para birimlerinde sert kayıplara neden oldu.
Doların istikrarını korurken altın haftayı 1261 dolar/ons seviyesine gerileyerek kayıplarla tamamlıyor. Ancak gram altında 132 TL seviyesi korunmaya devam ediyor.
Öte yandan iç gündeme baktığımızda Merkez Bankası piyasalara, dolardaki sert hareketlere istinaden “Ben buradayım” mesajını net bir şekilde verdiği; ancak piyasa oyuncuları tarafından tam olarak algılanamayan teminat döviz depoları limit uygulaması bugün başlıyor.
Kısaca hatırlayacak olursak, teminat döviz depo uygulamasında döviz ihtiyacı olan bankalarla, döviz fazlası olan bankalar TCMB garantörlüğünde bir araya gelir ve Merkezin belirlemiş olduğu faiz ve vade üzerinden işlemlerini gerçekleştirirler.
TCMB, bu kez limitleri 17 Temmuz 2016 öncesi limitlerin 4 katı olarak uygulayacağını duyurdu.
Tahsis edilen limite ulaşılana kadar bu limitleri aşan bankaların mevcut depolarının uzatılmayacağı ve yeni depo tahsis edilmeyeceği bildirildi. Bunu biraz daha açacak olursak, döviz fazlası olan bankaları, döviz ihtiyacı olan bankalar üzerinde yaratacağı baskıdan korumak ve döviz ürerindeki agresif hareketliliğin önüne geçmektir.
Döviz ihtiyacı olan bankalar böylelikle, fiyatlardaki aşırı dalgalanmalarda, TCMB kontrolünde korunmuş olacak ve böylece doların ateşi de düşürülecektir.
Petrol fiyatlarındaki düşüş OPEC toplantılarında bir sonuca ulaşılamamasından kaynaklanmakla beraber, beklentilerimiz dahilinde 45 doların altına çekiliyor. Yılbaşındaki tahminlerimiz petrolün 42 dolar seviyesine çekilmesi ve günlük 3.5 milyon varil petrol üretiminin sabitlenmesi yönündeydi. Bu beklentimize doğru hareketlilik ve gelişmeler yavaş yavaş başlayacak ve bu adımlar atılacaktır.

Özellikle artan ABD ham petrol stokları, fiyatların geri çekilmesinde başlıca etken gibi gözüküyor. Bu durum, bu şekilde devam ettiğinde 2017 ve 2018 yıllarında dünya tüketemediği petrolü depolamakta zorluk çekecektir.
Trump’ın Başkan seçilmesinin ardından oy hakkı olup konuşan ilk Fed Başkanı Bullard, Aralık ayının faiz artırımı için makul bir zaman odluğu vurgusunu yaptı. Bloomberg yorumlarında yer aldığı üzere Bullard bu konuşmasında, 2016 Aralık faiz artırımı sonrası yeni Başkanın ve kabinesinin görevi devralması öncesinde, FED’in Aralık ayında faiz adımı gerçekleştirmesi sonrası 2019’a kadar faiz konusunda aceleci olmaması gerektiği vurgusu ise oldukça dikkat çekiciydi.
Borsa İstanbul’a baktığımızda ise bilanço döneminin sonuna geldiğimiz bu günlerde endeksin yeniden 76.300 seviyelerinde olduğunu ve stop-loss seviyesi olarak gördüğümüz 76.000 seviyesine yaklaşmasında doların 3,25 seviyesindeki seyrinin etkili olduğunu görüyoruz.
Bu sabah dolarda 3.25, Euro/dolar paritesinde 1.09, Dolar Endeksinde 98.691 ve altında 1260 dolar/ons seviyesinden başlıyoruz. Gerek ABD 10 yıllıklarında TR 2 ve 10 yıllık faizlerinde yeniden çift haneler ve çift hanelerin üzerindeki seyir hâlihazırda para piyasalarında para çıkışının olduğu ve bu durumun BİST üzerinde bugün de satış baskısını devam ettireceğini düşünmekteyiz.
76.000 seviyesinin kırılması durumunda satışların artabilme ve endeksin hızlı bir şekilde 75.000 seviyesine çekilmesi doların seyrine bağlı olacaktır.
Teminat döviz depo uygulamasına bugün başlayacak Merkezin bu hareketiyle birlikte doların seyri netleşecektir.

A1 Capital  www.a1capital.com.tr

Günün önemli şirket haberleri 11.11.2016

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 11.11.2016

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)