E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasa volatilitesi çok değişti---

Piyasa volatilitesi çok değişti

Piyasa volatilitesi çok değişti
08 Eylül 2015 - 14:47 borsagundem.com

Kara Pazartesi olarak tarihe geçen 24 Ağustos’tan sonra küresel piyasalar da önemli hareketler yaşanıyor.

Kara Pazartesi olarak tarihe geçen 24 Ağustos’ta küresel piyasalar dik bir şekilde düşüş gösterirken, tek bir gösterge hızlı bir yükseliş gösteriyordu.

Chicago Board Options Exchange’in Volatilite Endeksi (VIX), kısa bir süre için finansal krizden bu yana görülmemiş seviyelere ulaştı. Ancak perde arkasında endeksin benzeri VVIXdaha sert bir yükseliş kaydetti.

VIX yıllardır Wall Street’in hisse senedi piyasasında beklenen volatilite için başvurduğu gösterge biliniyor. S&P 500’deki opsiyonların fiyatından türetilen volatilite endeksi, kendi başına bir varlık sınıfı haline geldi ve şu an bir sürü vadeli, türev ürün ve exchange-traded fon (ETF) için gösterge görevi görüyor. Bundan hem büyük ve profesyonel fon yöneticileri hem de bireysel yatırımcılar faydalanıyor.

Geçtiğimiz ay yaşanan dramatik olaylar, volatilite işlemlerinin popülaritesindeki patlamaya vurgu yaptı. Volatilite işlemleri artık kendi kendine besleniyor ve zımni volatilitede patlamalar yaratıyor. VIX kriz sonrası gün içi zirvesine ulaşmış olsa da zımni volatiliteyi değerlendirmek için VIX’teki opsiyonların fiyatlarına bakan VVIX kolay bir şekilde 2008’de ulaştığı seviyeleri aştı.

SocGen’den Ramon akış stratejisi müdürü Verastugui, “VIX bağlantılı opsiyon ve vadelilerde 24 Ağustos’ta yaşanan panik alımının hedge fonları dahil spekülatif yatırımcıların zımni volatilitede uzun pozisyonları artırdığı anlamına geliyor” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)