E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasada belirsizlik risk yaratıyor---

Piyasada belirsizlik risk yaratıyor

Piyasada belirsizlik risk yaratıyor
18 Eylül 2015 - 12:03 borsagundem.com

Borsa İstanbul Fed'in faiz kararının ardından düşüşe geçti

Fed'in faizi sabit tutması ile gelişmekte olan piyasalar pozitif ayrıştı. Ancak Türkiye Fed'in kararından negatif ayrıştı. Dolar Fed'in faizi açıklaması anında 2.97 TL seviyelerine gerilese de kısa süre sonra tekrar 3 TL seviyesinin üzerine çıktı.

Piyasalardaki durumu ALB Menkul Değerler'den Enver Erkan yorumladı:

Fed’in faizleri değiştirmemesinin ardından dolarda küresel bazda görülen geri çekilme gelişmekte olan ülke kur sepetinde de kendini gösteriyor. Ancak Türk lirasına baktığımız zaman bu performansa ayak uyduramadığını görmekteyiz. Kararın açıklanmasının ardından 2,97’ye doğru geri çekilmiş olan Dolar/TL de yeniden 3,00 seviyesi ve üzerine doğru yükselerek bu etkinin çok geçici olduğunu gözler önüne serdi. Tabii burada iç dinamiklere dikkat çekmek gerekiyor. Uzun vadede etkili olan siyasi belirsizlik, daha yakın vadede stresi artıran güvenlik riskleri gibi unsurlarda algıyı tersine çevirecek bir haber akışı görünmemektedir. Bu gibi faktörler dış finansmanı Türkiye’den uzak tutar, dolayısıyla içeriye ilişkin kırılganlık yaratan durumların düzelmemesi kurda da geri çekilmenin çok kısa vadede kalmasını, geniş resimde yönün yukarıya doğru olacağını göstermektedir. Fed belki gelişen piyasalara zaman kazandırmış olabilir, ancak bu süreci iyi değerlendiremeyen ülkelerde stres devam edecektir. En iyi senaryoda 2,95’e doğru rahatlama görülebilir, ancak kurda ilerleyen günlerde yönün yeniden yukarı yönlü olabileceğini düşünüyorum.

Küresel borsa hareketlerinde belli başlı ayrışmalar gözlemliyoruz. Borsa İstanbul’un durumu biraz daha kurdaki görünüme bağlanabilir. Bankalarda da önemli bir satış gözlemlemekteyiz. Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelere ayak uyduramaması durumu borsalarda da karşımıza çıkmaktadır. Fed’in faiz artırmaması bir anlamda da uzun vadede belirsizliğin devamıdır. Çünkü Fed Başkanı Yellen’in konuşmasında bu faiz artışının zamanlamasına dair bir ipucu bulunmuyor. Fed’in kılıcı da küresel piyasaların 1 cm üzerinde sallanmaya devam edecektir. Karar kısa vadedeki küresel likidite koşulları açısından olumlu, ancak uzun vadede belirsizliği ortadan kaldırmaması adına olumsuz. Nitekim ABD borsalarında negatif kapanış görünmüştü, bugün de Avrupa borsaları negatif seyrediyor. Borsa İstanbul’da da mevcut durum son 2-3 günde gelinen seviyelerden satış getirmektedir. 74.000 seviyesi altında bu satışlar hızlanabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)