E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasada hava pozitife dönüyor---

Piyasada hava pozitife dönüyor

Piyasada hava pozitife dönüyor
07 Ağustos 2016 - 10:36 borsagundem.com

Dış piyasalardaki iyimserlik, hükümetin ekonomide aldığı önlemler ve Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu güncellememesi piyasalarda olumlu algıya neden olabilir.

Piyasalarda toparlanma çabaları sürüyor. Ekonomik gündeme duyarlılık artmaya başladı. Dış piyasalardaki iyimserlik, petrol fiyatlarındaki düşüşün ivme kaybetmesi, İngiltere’den gelen faiz indirimi ve yeni parasal genişleme kararları, hükümetin “Türkiye Varlık Fonu” ve vergi cezalarının kaldırılması gibi yeni önlemler açıklaması ve Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu değiştirmeyeceği beklentileri iyimserliğin korunmasında etkili oldu. Toparlanma çabalarına rağmen piyasalarda temkinli görünümün aşıldığını, iyimserliğin güç kazandığını söylemek için henüz erken. Beklentilerin üzerinde gelen temmuz enflasyonu sonrası, döviz kurlarının durumunu da dikkate aldığımızda 23 Ağustos’taki merkez bankası toplantısı faiz indiriminin devam edip etmeyeceği açısından önemli olacak. Yabancı yatırımcıların, borsada çıkışın yaşandığı 15 Temmuz’dan sonraki ikinci hafta da satışta olmaları dikkat çekici. Hisse senetleri ve tahvillerdeki iki haftalık satış tutarı 936 milyon dolara ulaştı. Brexit sonrası parasal genişlemenin devamı yönündeki merkez bankası kararları dış piyasaların olumlu seyrinde önemli paya sahip. Bu açıdan İngiltere merkez bankasının geçen haftaki faiz indirimi ve varlık alımlarını artırım kararı önemli. Cuma günü beklentilerin üzerinde gelen ABD tarım dışı istihdam verileri Amerika Merkez Bankası’nın (FED) Eylül’de faiz artırım tartışmasını yeniden başlatabilir. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu konusunda güncelleme yapmaması ve yatırım yapılabilir seviyesini koruması olumlu algıya neden olabilecek bir gelişme. Ancak piyasayı taşıyacak beklenti oluşturması zor. Temkinli iyimserlik devam ediyor.

PETROL TEKRAR GÜNDEMDE
Petrolde haziranın ilk haftasına kadar devam eden yükseliş yerini düşüşe bıraktı. Bu düşüşten petrol ithalatçısı konumundaki Türkiye gibi ülkeler memnun. Ekteki tabloda görüleceği üzere, petrol fiyatı düştükçe Türkiye’nin petrol faturası düşüyor, bu da ekonominin yumuşak karnı olarak görülen cari açığı daraltıyor. 2013 yılında petrol fiyatı 110 dolar iken Türkiye’nin enerji ithalatı 55.9 milyar dolar, cari açığı da 63.6 milyar dolar gerçekleşmişti. 2015 yılında ise petrol fiyatı 37.70 dolara düşünce Türkiye’nin enerji faturası 37.8, cari açığı da 32.2 milyar dolara geriledi. Petrol fiyatlarının ekonomik büyüme ve enflasyon üzerinde çok net etkileşimleri görülmüyor. Diğer faktörlerin daha baskın olması nedeniyle petrol etkisi sınırlı kalıyor. Ama en belirgin etki cari açık üzerinde. Yaklaşık 20 milyar dolarlık tasarruf Türk ekonomisi için iyi bir rakam. Döviz kurundaki artış nedeniyle bunun içerideki benzin fiyatlarına yansımaması ekonomiye katkılarını azaltan bir durum. Ancak son günlerde petrol fiyatlarındaki düşüşe piyasalar biraz tedirgin bakmaya başladı. Petrol fiyatındaki düşüşün gerekçesi stok ve arz artışı, yani arz baskısı. Ancak daha uzun dönemde acaba geri plandaki endişe, arz artışını dengeleyecek talep yetersizliği ve ekonomik aktivitelerin zayıflığı, petrol fiyatlarının düşmesiyle enerji şirketleri ve petrol ihraç eden ülkelerin olumsuz etkilenmesi ve ABD Dolarının tekrar güç kazanması olasılığı olabilir mi? Doların güç kazanmasından bahsedilince Amerika Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımı akla geliveriyor hemen. Bunu zamanla göreceğiz. Petrol fiyatları da döviz kurlarına benzedi sanki. Eski sanayicilerin “Döviz kurları tansiyon gibi olmalı, yükselmesi de düşmesi de iyi değil” diye bir sözü vardır. Petrol fiyatlarındaki düşüşün piyasalar tarafından endişe ile karşılanması döviz kurları için söylenen bu sözü akla getirmiyor değil.

BORSADA TEPKİ ÇIKIŞI SÜRÜYOR
Borsada satış denemelerine rağmen tepki çıkışı sürüyor. Geçen hafta direnç olarak verdiğimiz 76.500-77.000 işlev gördü. Ancak bu seviyelerden gelen satışların piyasa tarafından karşılanması tepki çıkışının devamında etkili. İlk destek olarak görülen 75.000 seviyesinin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacaktır. Aksi takdirde 74.200 ve 73.000-72.500 sonraki destek noktaları. Dirençler ise 77.000 ve 78.500 seviyesinde. 78.500 daha önemli. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki dirençler 81.000 ve 82.800 seviyelerinde bulunuyor. Tepki yükselişi sürmekle birlikte direnç seviyelerinde satışlar görülebilir.

DOLAR/TL, DÜŞÜŞTE TEPKİ ALIMI GÖRÜLEBİLİR
Dolar/TL kurunda yukarı yönlü hareketlenmeler satışla karşılaştı. Geri çekilmelerde 2.97 ilk önemli tutunma noktası olarak görülürken 2.92 ve 2.88 sonraki destek noktaları. İlk direnç ise 3.02-3.03 seviyelerinde. Bu seviyelerin geçilmesi durumunda 3.09-3.10 sonraki önemli direnç seviyeleri olacak. Düşüşlerde tepki alımları görülebilir.

Borsa bu hafta hareketlenebilir!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)