E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasada pozitif başlangıç bekleniyor---

Piyasada pozitif başlangıç bekleniyor

Piyasada pozitif başlangıç bekleniyor
21 Aralık 2021 - 08:53 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif başlangıç yapması bekleniyor.

Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 18.762 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 176 kişi olduğu açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak. Kur getirisi mevduat kazancının altında kalırsa, aradaki fark vatandaşımıza ödenecek.

Erdoğan: Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verilecek.

Erdoğan: Şirketler tarafından yapılan temettü ödemeleri üzerindeki stopajı %10’a indiriyoruz.

Erdoğan: 2021'i de çift haneli büyüme rakamlarla kapatacağız.

TBB Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Çakar, Erdoğan'ın açıkladığı TL mevduata 'kur farkı' sistemine kamu ve özel bütün bankaların dahil olabileceğini söyledi. Çakar açıklamasında, "Cumhurbaşkanının açıklaması sonrasında şu ana kadar 1 milyar dolar bozduruldu." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı muhteşem ekonomik manifesto ile dün olduğundan çok daha kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı Yeni Türkiye Modeli ile kazanan taraf Türkiye ekonomisi olacak.

Ücret ve maaşların asgari ücret tutarından gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Özel İletişim Vergisi'nde yeniden değerleme oranı 2021 yılı için %36,20 olarak tespit edildi. Tebliğe göre, 2022 yılı için maktu vergi tutarı 117,00 TL olarak belirlendi .

Emlak vergisi 2021 yılı için %18,10 artırıldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, dövizde yaşanan düşüş sebebiyle akaryakıt fiyatlarına bu geceden itibaren yapılacak artışların durdurulduğunu açıkladı.

BDDK, kurdaki seyri manipüle eden kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacak.

ABD Başkanı Biden ve Senatör Joe Manchin, Pazar günü yaptıkları telefon görüşmesinde 1,75 trilyon dolar büyüklüğündeki harcama tasarısı üzerinde görüşmelere gelecek yıl devam etmek için anlaştı

İngiltere Başbakanı Johnson, artan Kovid-19 vakaları nedeniyle yeni kısıtlamaların getirilebileceğinin sinyalini verdi.

Ne Olacak?

• Yurt içinde Tüketici Güven Endeksi açıklanacakken, İngiltere’de Perakende Satış verileri ön planda olacak.
• Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Çakar: Hazine ve Maliye Bakanı bugün sistemin detaylarını açıklayacak .
Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde pozitif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Çin'in 5 puan faiz indirmesi, ABD'de Demokrat Senatör Manchin, Biden’ın sosyal altyapı paketi olarak nitelenen ‘‘Build Back Better’’ planına destek vermeyeceğini açıklaması ve omicron varyantından dolayı ülkelerin sert tedbirleri dün küresel piyasalarda risk iştahını düşürdü. Asya Piyasaları ve ABD vadelileri negatif seyirdeydi. VİOP akşam seansının Cuma günü normal seans kapanışının 70 puan aşağıda kapatması, Dolar / TL'nin 17,00'nin üstüne çıkması ve kredili işlemlerin yoğun olduğu Borsa'da açıkların kapatılması için gelen satışlarla düşüşün sürmesi ile birlikte küresel piyasalara paralel BİST100 endeksi güne negatif başlangıç yaptı. Açılışın ardından endekste tepki alımları vardı. Endeks %2 kadar yukarı gitse de öğlenden sonra endekste satışlar sertleşti ve devre kesiciler Cuma günü olduğu gibi dün de endekste 2 defa çalıştı.

Aralık ayında politika faizinde 100 baz puan indirim yapılmasının ardından Eylül ayından bu yana politika faizinde 500 baz puan indirime gidildi ve politika faizi %14,00'e geriledi. Faiz indirimleri ve iç dinamiklerin etkisi sonrası Eylül ayından bu yana Dolar / TL'deki yükseliş trendi devam etti. Eylül ayına 8,30 seviyesinden başlayan Dolar / TL kuru bugün 17,66'yı gördü. TCMB tarafından son 2 haftada 5 defa kur tarafına sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle satım yönünde 6 milyar dolarlık müdahale gerçekleştirmesine rağmen Dolar / TL 18,00 seviyesine yaklaştı. TCMB müdahalesi kur tarafında yükselişe engel olmazken, iş dünyasının acil müdahale çağrısı sonrasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ''Faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin'' açıklamaları ve hafta sonu Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin banka genel müdürleriyle yaptığı görüşmede "Faiz artırımı tartışmaya kapalı. Bunun dışındaki önerilerinizi dinlemeye hazırım" dediği haberleri ile kurdaki yükseliş sürdü. Ancak dün Kabine Toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TL'nin değer kazanması adına açıkladığı yeni ekonoik paketleri ile Dolar / TL kuru 13,00 seviyesinin altına sarktı.
Omikron varyantına dair risklerle birlikte ülkelerin kapanmaya gitmesi, tedbirlerin sıkılaşması ve ülkeler arası trafiğin kısıtlanması ile brent petrol baskılanırken, 69 dolar seviyesine kadar geriledi.

Borsada açığa satış tedbirleri devam ediyor

 

Günün önemli şirket haberleri 21/12/2021

 

Kervan Gıda ve Cosmos Yatırım Holding sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • şakamısın21 Aralık 2021 09:17

    muhteşem ekonomik manifesto ile dün olduğundan çok daha kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz.yalakalığın bu kadarı memleketi pahalılık borç yükü altında bırakanlar utanmıyorlar da gelinen bu durumdan allahsızlar....