E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPiyasada yeni korku Çin---

Piyasada yeni korku Çin

Piyasada yeni korku Çin
10 Mayıs 2017 - 10:17 borsagundem.com

Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Macron’un ipi göğüslemesi ile piyasalardaki korkunun derecesini ölçen VIX endeksinin tarihi düşük seviyelere gerilemesi yatırımcıları rahatlatırken yeni riskler ortaya çıkıyor.

Küresel piyasalarda hisse senetleri rekor seviyelerde seyrediyor. Wall Street’te oynaklığı ölçen korku endeksi VIX (Chicago Board Options Exchange Volatility Index), 9.77’ye gerileyerek Aralık 1993’ten beri görmediği seviyeleri gördü. Piyasalarda yatırımcılar rahat bir nefes almaya çalışırken yeni riskler beliriyor. Aylardır piyasaları tehdit eden riskler arasında geri planda kalan Çin yeni endişe listesinde başı çekiyor. Beklenenden zayıf gelen satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve nisan ayı ticaret verileri sonrasında gözler Çin ekonomisine çevrildi.

Charles Schwab’ın küresel yatırım stratejisti şefi Jeff Kleintop, “Çin’in yavaşlaması yüzünden ortaya çıkan risklerden daha çok endişeleniyorum ”diye uyarıyor.

Yatırımcılar endişeler yüzünden portföylerindeki emtia varlıklarını elden çıkarıyor. Çin’e dair endişelerin artmasıyla birlikte geçtiğimiz hafta yüzde 3 düşen bakır kaybını pazartesi günü yüzde 1,4 oranında derinleştirdi.

Stratejist Kleintop, “Bunların bazıları Çin’in piyasalarda tartışılan bir sonraki risk olacağının belirtileri olabilir. Çin hükümeti altyapı harcamalarını yavaşlattı. Özel sektör harcamalarının devreye gireceğini ve bunu telafi edeceğini düşünüyordu. Yükselen faiz oranları, sıkılaşan kredi koşulları ve konut pazarında yeni teminat gereksinimleri nedeniyle bunun gerçekleşeceğinden emin değilim” diye konuştu. Çin ekonomisinin para birimi yuanı zayıfl atacak kadar güç kaybetmesi ve emtia cephesinde satışların sürmesi başta gelişen ülkeler olmak üzere diğer piyasalar açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in bu yıl kasımda gerçekleştirilecek Komünist Parti Kongresi’nde gücünü sağlamlaştırması bekleniyor. Wells Fargo Investment Institute’ün uluslararası yatırım baş stratejisti Paul Christopher, “Siyasi riskler giderildi, dünyadaki en büyük risk enfl asyon değil defl asyon. Çin’deki belirgin bir yavaşlama defl asyonist olabilir. ‘Çin krizi’ uzun süredir yüksek etkiye, fakat düşük olasılığa sahipti. Gelinen noktada ise ekonomik yavaşlama riski yüksek olasılık ancak etkisi büyük ihtimalle düşük ” diye görüş bildiriyor.

Christopher, dünyanın geri kalanının birkaç yıl yıl öncesine göre daha güçlü olduğunu ve olası krize daha iyi dayanabileceğini savunuyor. Ve ekliyor: “ Çinliler, istikrarı sağlamak için reformların hızını ayarlayabileceklerini gösterdiler. Piyasanın istikrarını riske atmak istemediklerini kanıtladılar.

Ancak bilinmeyenler hala ortada. VIX oldukça düşük. Borsalar rekor yüksek seviyelerin yakınında. Geri çekilmeye neden olabilecek sinyal alabilir miyiz? Eğer ekonomik toparlanmayı etkilemiyorsa tavsiyemiz alım yapılması yönünde.

Gelişmekte olan ülke borsaları ve döviz kurları arasındaki ayrışma yeniden başladı. Gelişmekte olan ülke borsaları ABD ve Avrupa borsalarını takip ederek yükselmeye devam ediyor. Gelişmekte olan döviz piyasaları ise Fed baskısıyla geriliyor. Fed’in faiz artışını hızlandırabileceği ve doların güçleneceği endişesi tarım dışı istihdam verisi sonrası gelişmekte olan ülke paralarında sert bir satışa yol açtı. Güney Afrika Randı, Meksika Pezosu, Polonya Zlotisi ve Türk Lirası hafta sonundan beri dolara karşı en çok değer kaybeden gelişmekte olan para birimleri. Bloomberg’in takip ettiği 24 gelişen ülke para biriminden 16’sı düşüşte.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)