E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar ABD enflasyonunu bekliyor---

Piyasalar ABD enflasyonunu bekliyor

Piyasalar ABD enflasyonunu bekliyor
14 Şubat 2018 - 09:29 borsagundem.com

ABD'de faiz artışını tetikleyecek veri olan enflasyonun açıklanması öncesinde piyasalarda temkinli duruş hakim

Asya borsaları yatırımcıların ABD'de bugün açıklanacak enflasyon verisi öncesinde endişe içinde beklemeye geçmesine paralel olarak karmaşık seyir izliyor. Enflasyonun yönüne göre dünya çapında faizlerin tahmin edilenden daha hızlı artırılacağı kaygıları alevlenebileceği gibi dinebilir de. Japonya kaynaklı artan yen talebi doların geçen yılın dip seviyelerinin altına inerek 15 ayın en düşük düzeyi olan 107.01'e kadar inmesine ve doların başlıca para birimleri karşısında güç yitirmesine yol açtı.

Yendeki değerlenme Japonya'nın Nikkei endeksini yüzde 1.3 aşağı çekti. İşlemciler endeksin 200 günlük hareketli ortalama olan 21,031 seviyesini aşağıya kırmasıyla satışların artabileceğine dikkat çekti. Diğer Asya piyasaları ise ABD'nin S&P 500 endeksi vadeli kontratlarına paralel daha sakin bir seyir izliyor. S&P 500 vadelileri yatay seyrederken, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını dolar cinsi izleyen MSCI endeksi yüzde 0.4 yükseldi. Uzmanlar piyasalarda geçen iki haftada artan oynaklığın yatırımcıların risk iştahını yaraladığını ve piyasalardaki hareketlerin kararlı olmadığını belirtiyorlar. Piyasaların yönünü kısa vadede belirleyecek veri ise bugün TSİ 1630'da açıklanacak ABD tüketici enflasyon verisi olacak.
Geçen ayki enflasyon verisinin enflasyonda artış ihtimaline işaret etmesi küresel piyasalardaki oynaklığı tetiklemişti. Reuters anketine katılan ekonomistler enflasyonun yıllık bazda hız kaybederek yüzde 1.9'a gerilemesini, çekirdek enflasyonun ise yüzde 1.7 olmasını bekliyorlar. Verinin beklentilere paralel gelmesi yatırımcıların kaygılarını yatıştırabilir. Ancak birçok piyasa oyuncusu tıpkı birkaç hafta önce çalışan ücretlerinde olduğu gibi enflasyonun da yukarı yönlü bir sürpriz yapmasından endişe ediyor.

DÖVİZ

Dolar yen karşsıında 15 ayın dip seviyesine inerken, yatırımcılar bugün TSİ 1630'da açıklanacak olan ABD enflasyon verisini endişeyle bekliyor. Dolar, yen karşısında yüzde 0.8 kayıpla 107 seviyesinin altına inerek Kasım 2016'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Japon hisse senedi piyasasındaki gerileme de yene olan talebi artırıyor. Dolar, ABD borsalarının geçen haftaki sert satışların ardından dün art arda üçüncü seansı da yükselişle tamamlamasının ardından dün gece yen karşısında toparlanmaya çalıştı. Ancak Nikkei endeksindeki gerileme kazanımlarını geri vermesine ve eksiye geçmesine yol açtı. İşlemciler kısa vadede teknik bir seviye olan 107.320'yi aşağı kıran dolar/yen kurunun nereye kadar gerileyeceğinin izleneceğini belirtiyorlar. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks dün yüzde 0.6 geriledikten sonra bugün de yüzde 0.3 ekside 89.436'da bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları, küresel ekonomik büyümenin devam edeceği ve zayıf doların talebi artıracağı beklentilerinden destek bularak yatay seyrediyor. Fiyatlar destek olan bu faktörlere rağmen ABD'de artan petrol üretimi ve stoklarının yarattığı endişeler nedeniyle yakın süre önce gördüğü zirvelerin altında bulunuyor. Bu ay içinde varil başına 70 doların üzerini gören Brent petrolü yüzde 0.1 artıda 62.8 dolardan işlem görüyor.

ALTIN

Altın fiyatları doların değer kaybetmesinden destek bularak art arda üçüncü seansta da değer kazanarak bir haftanın zirvesini gördü. Yatırımcılar ise faizlerin yönü hakkında ipucu verecek olan 1630'da yayımlanacak ABD enflasyon verisini bekliyorlar. Altının spot piyasadaki ons fiyatı bugün 1,335.81 dolara kadar yükselerek 6 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.4 artıda 1,334.75 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)