E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar ABD verilerine odaklandı---

Piyasalar ABD verilerine odaklandı

Piyasalar ABD verilerine odaklandı
06 Aralık 2013 - 09:24 borsagundem.com

Küresel piyasalar ABD tarım dışı istihdam verisini bekliyor... İşte bugün açıklanacak veri takvimi...

Küresel piyasalar için son dönemde ABD'de beklentilerden iyi gelen makroekonomik veri serisinin ardından önemi iyice artan tarım dışı istihdam ve işsizlik verisi bugün açıklanacak.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kararları üzerinde önemli oranda belirleyici olan tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri bugün saat 15.30'da açıklanacak. Fed aylık 85 milyar dolar olan tahvil alım programını yavaşlatma sinyali verdiği mayıs ayından bu yana, herhangi bir adım atmamıştı. ABD'de ekim ayında hükümetin kepenk kapatması nedeniyle yılın son çeyreği için tahvil alım programının yavaşlatılmasına yönelik beklentiler 2014 yılının ilk çeyreğine ertelendikten sonra ekim ve kasım ayı makroekonomik verilerin beklentilerden belirgin bir şekilde iyi gelmesi, piyasalarda Fed'in aralık ayında bir adım atabileceği beklentisine neden olmuştu. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisine yönelik ekonomistlerin beklentileri 175 bin ile 185 bin arasında değişiyor. Beklentilerden iyi gelecek bir verinin piyasalar tarafından negatif algılanacağını belirten analistler, olumsuz verilerin ise özellikle hisse senedi piyasalarında kısa vadeli sert yükselişlere neden olabileceğini kaydediyor.

Dün ABD'de Dow Jones endeksi günü yüzde 0,43 oranında düşüşle 15.822 puandan tamamlarken, böylece üst üste 5. işlem gününü de değer kaybıyla tamamlamış oldu. Dün ayrıca S&P 500 endeksi yüzde 0,43, Nasdaq bileşik endeksi ise yüzde 0,12 oranında düşüş kaydetti.

Avrupa tarafında da genel olarak satıcılı bir seyir izlenirken, dün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faizlerde bir değişiklik yapmaması ve sonrasında Başkan Mario Draghi'nin açıklamaları avro/dolar paritesinin 1,3678 seviyesine kadar yükselmesine neden oldu. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,61, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,17, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,18 oranında değer kaybetti.

Yurt içinde ise dün ABD'de saat 17.00'de açıklanan fabrika siparişleri verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından gelen tepki alımlarının sınırlı kalması ve günün son yirmi dakikasında etkili olan satışlar dikkati çekti. Analistler, gün sonundaki satıcılı seyrin neden olduğu negatif havanın bugün de etkili olabileceğini ifade ederek, buna karşın ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde dar bantta dalgalı bir seyir izlenme olasılığının daha yüksek olduğunu tahmin ediyor. ABD verileri ile sert hareketliliklerin görülebileceğini tahmin eden analistler, BIST 100 endeksinde 71.900 ve 71.100 seviyelerinin destek, 73.500 ve 74.000 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

13.00 Almanya, ekim ayı fabrika siparişleri

15.30 ABD, tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı

15.30 ABD, ekim ayı kişiler gelir ve harcamalar

16.55 ABD, Michigan Üniversitesi aralık ayı güven endeksi

17.30 Türkiye, Hazine kasım ayı nakit dengesi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)