E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar ABD'nin vergi reformuna odaklandı---

Piyasalar ABD'nin vergi reformuna odaklandı

Piyasalar ABD'nin vergi reformuna odaklandı
13 Kasım 2017 - 08:57 borsagundem.com

ABD'deki vergi reformuna ilişkin olarak yapılacak görüşmeler piyasalarda baskıya neden oluyor

Asya borsaları ABD'deki vergi indirimi yasa tasarısı üzerinde hızla mutabakat sağlanamayacağından şüphelenen yatırımcıların temkinli tutumlarına paralel olarak gerilerken, İngiliz sterlini Başbakan Theresa May'in iktidarı hakkındaki endişelerle değer yitirdi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.1 gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.7 kayıpta bulunuyor. Çin anakara borsası yüzde 0.6 yükselişle iki yılın zirvesinde bulunuyor. Piyasalar tarafından yakından izlenen ABD vergi yasa tasarısının iki ayrı taslağı Temsilciler Meclisi ve Senato'da kabul edildi. Şimdi iki tasarının uzlaştırılması gerekiyor, ancak Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler Senato tasarısında bazı orta sınıf ABD'lilere vergi artışı getiren maddelere karşı çıkıyorlar. Kurumlar ve gelir vergisinde indirimin yanı sıra ABD'nin vergi sisteminde geniş çaplı değişiklikler öngören yasa tasarısı hakkındaki gelişmeler hisse senedi ve döviz piyasalarında baskı yaratıyor. İngiliz sterlini ise, muhafazakar partiden 40 vekilin parti başkanı ve Başbakan Theresa May'e güven duymadıklarını belirten bir mektubu imzalamak üzere anlaştıklarını belirten The Sunday Times gazetesi haberinin ardından yüzde 0.55 değer yitirerek 1.3120 dolara geriledi.

DÖVİZ

Sterlin, Avrupa Birliği'nden çıkış müzakereleri kritik bir dönemeçteyken muhafazakar partiden 40 vekilin Başbakan Theresa May'in parti başkanlığına karşı olduklarını belirten bir mektup imzalayacaklarına yönelik haberin ardından değer yitirdi. Dolar ise ABD Hazine tahvil faizlerindeki yükseliş ve sterlindeki değer kaybına paralel olarak yükseldi. ABD vergi yasa tasarısı döviz piyasalarının odağında yer almaya devam ediyor. Sterlin, beklentilerden güçlü sanayi verisinin ardından Cuma günü 1.3229 dolar ile sekiz günün zirvesini görmesinin ardından bu sabah yüzde 0.55 kayıpla 1.3120 dolarda bulunuyor. The Sunday Times gazetesindeki habere göre sekiz vekilin daha parti başkanına güven duymadığını belirtmesi durumunda May'in görevden alınmasıyla sonuçlanabilecek bir mekanizma başlatılabilir. Dolar endeksi ABD Hazine tahvil getirilerinin Cuma günü 6 baz puan yükselmesinden destek bularak yüzde 0.15 artıda 94.533 düzeyinde bulunuyor. Dolar endeksi ABD'de müzakere edilen indirimlerinin bir yıl gecikmeyle yürürlüğe girmesini öngören tasarının ardından geçen haftayı yüzde 0.6 kayıpla kapattı.

PETROL

Petrol piyasaları ABD'li şirketlerin üretim artırmaya hazırlandıklarına işaret eden petrol kuyusu verisinin ardından haftaya Ortadoğu'da devam eden gerilim nedeniyle temkinli başladı. Brent petrolünün varil fiyatı Cuma gününe kıyasla yatay ancak artıda seyir izleyerek 0.06 dolar arttı ve 63.68 Dolar oldu. Uzmanlar Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya önderliğindeki üretim kısıntısının fiyatları desteklediğine dikkat çekerken, Ortadoğu'da gerilim nedeniyle arz kesintileri olasılığına dikkat çekti. Bahreyn, ülkenin başlıca petrol boru hattında hafta sonunda meydana gelen patlamaya sabotajın neden olduğunu ve saldırının İran ile bağlantılı olduğunu belirtti. İran ise olayla ilgisi olduğunu reddetti. Yatırımcılar üretim kısıntısına rağmen ABD'de petrol kuyusu sayısının artmasıyla birlikte fiyatların daha da artacağına yönelik pozisyon almakta temkinli. Petrol sektörü hizmet şirketi Baker Hughes verilerine göre 10 Kasım itibariyle ABD'li üreticilerin petrol kuyusu sayısı 9 artarak 738 adete çıktı. Petrol kuyusu sayısı üretimin öncü bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

ALTIN

Altın fiyatları doların değer kazanması ve Fed'in Aralık ayında faiz artıracağı beklentisiyle baskı altında kalarak bir önceki seansın dip seviyelerine yakın yatay seyrediyor. Spot altının ons fiyatı Cuma kapanışa kıyasla yatay seyrederek 1,275.63 dolarda bulunuyor. Altın Cuma günü yüzde 0.7 ile 26 Ekim'den bu yana en sert günlük düşüşü kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)