E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar 'Brexit'i fiyatlıyor---

Piyasalar 'Brexit'i fiyatlıyor

Piyasalar 'Brexit'i fiyatlıyor
13 Haziran 2016 - 20:38 borsagundem.com

Küresel piyasalar, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışına ilişkin endişelerle kayıplarını sürdürüyor

Yatırımcıların merkez bankası kararları ve bazı politik olaylar öncesi tereddütte kalmasıyla, ABD hisse senetleri düşerken, altın ve yen gibi güvenli liman varlıkları yükseldi. Petrol fiyatları varil başına 49 dolar civarında dalgalandı.

MSCI Asya Pasific Endeksi gelişen piyasa paralarının zayıflamasıyla geri çekildi. Sterlin, İngiltere parasının AB'den çıkış yanlılarının yüzde 10 önde olduğunu işaret eden Brexit anketin etkisiyle Cuma günü değer kaybetmesinin ardından düşüşünü dördüncü güne taşıdı. Yen, biri hariç tüm önemli para birimleri karşısında güçlenirken, Japonya ve Tayvan'da 10 yıllık hazine tahvillerinin faizleri 10 yılın dip seviyesine geriledi. Altın, bir ayın zirvesine yükseldi.

Bu hafta gerçekleştirilecek ABD ve Japonya para politikası toplantıları ve 23 Haziran Brexit referandumu öncesi küresel piyasalardaki iyimserlik yerini korkuya bıraktı. Anket sonuçları sonuca ilişkin net bir sonuca ulaşmak için fazla yakın seyrediyor. Ekonomistler, sterlinin referandumun sonucuna göre ya otuz yılın en düşük seviyesine gerileyeceğini ya da bu yılın en yüksek seviyesine tırmanacağını tahmin ediyor.

Tokyo'da Okasan Securities Co. piyasa stratejisti Yoshinori Ogawa, “Piyasa belirsizlikten nefret eder. Çoğu piyasa katılımcısı İngiltere'nin muhtemelen birlikte kalacağını düşünüyor, fakat anket sonuçları bize ayrılık yanlılarının birlikte kalmak isteyenlerden daha fazla sayıda olduğunu gösteriyor” dedi.

Pazartesi günkü Çin verileriyle birlikte, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin istikrara kavuştuğuna ilişkin kanıtlara yenileri eklenmiş oldu. Sanayi üretimi Mayıs ayında bir öncesinin aynı dönemine göre yüzde 6'nın üzerinde artarak ekonomist tahminlerini karşıladı. Perakende satışlar ise yüzde 10 artış kaydetti. Öte yandan yatırımcılar, Çarşamba günü Fed toplantısı ardından gelecek açıklama için geri sayıyor. Perşembe günkü Japonya Merkez Bankası (BOJ) tarafından para politikasına ilişkin yapılacak açıklama ise yatırımcı dikkatlerinin toplantıdığı diğer bir nokta. Bloomberg anketine göre çoğu ekonomist, BOJ 'un Temmuz ayına kadar para politikasını rekor seviyelere artırmasını bekliyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.9 düşerek, 11 Şubat'tan beri en büyük günlük kaybına yöneldi. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 3.2 kaybetti.

S&P 500 endeksi New York'ta saat 13:15 itibariyle, ABD gösterge endeksinin bir önceki seansta 17 Mayıs'tan bu yana en sert olan yüzde 0.9 düşüşünü takip ederek yüzde 0.3 değer kaybetti. Stoxx Europe 600 Endeksi ise bankacılıktaki düşüşlerin öncülüğünde yüzde 1.8 geriledi. 

Sterlin yüzde 1 kadar düşerek 1.4116 seviyesine geldikten sonra kayıplarını azaltarak yüzde 0.3 düştü. İngiltere parası, Cuma günü yayınlanan bir anketin ayrılık yanlılarının yüzde 55'e yüzde 45 oranla önde olduğunu işaret etmesi ardından yüzde 1.4 değer kaybetmişti. Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun raporuna göre hedge fonları ve diğer büyük spekülatörlerin sterlin vadeli kontratlardaki aşağı yönlü pozisyonları Haziran 2013'ten bu yana zirveye ulaşmış durumda. Yen ise 16 önemli para karşısında değer kazandı.

ABD parasının 10 önemli para karşısında değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, önceki iki seansta yüzde 1.1 yükselmesinin ardından yüzde 0.1 düştü. Bloomberg tarafından takip edilen Fed fonlama oranı vadeli kontratlarına göre ABD faiz artırımına ilişkin beklentiler, Araslık ayından önce yüzde 50'yi geçmiyor. Aynı verilere göre Haziran ayında ilişkin faiz artırımı beklentileri ise yüzde 0 düzeyinde.

Spot altın, yüzde 0.8 yükselerek ons başına 1,283.81 dolara geldi. Capital Economics Ltd. analistleriin Cuma günkü raporuna göre altın fiyatları, 23 Haziran Brexit oylamasının etkisiyle onz başına 1,400 dolara tırmanabilir.

ABD petrolü (WTI), Baker Hughes Inc. tarafından Cuma günü açıklanan verinin ABD'de faal sondaj kulelerinin sayısının geçtiğimiz hafta arttığını işaret etmesiyle, kayıplarını silerek varil başına 49 dolar civarında işlem gördü. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)