E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar Çin ile sert geriledi---

Piyasalar Çin ile sert geriledi

Piyasalar Çin ile sert geriledi
07 Ocak 2016 - 07:34 borsagundem.com

Uluslararası piyasalar, Çin piyasalarındaki sarsıntı ile birlikte sert satışlarla karşılaştı

Asya hisse senetleri ve para birimleri, petrol ile birlikte, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) yuan referans kurunda, şok devalüasyonun küresel piyasalaraı sarstığı Ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşü gerçekleştirmesinin ardından sert düşüşler gösterdi. Çin hisse senetlerinde işlemler, CSI 300 Endeksi'ndeki kayıpların yüzde 7'yi aşmasının ardından, devre kesme mekanizması tarafından bu hafta ikinci kez durduruldu.

MSCI Asya Pasifik Endelsi üç ayın en düşük seviyesine geriledi ve Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi Nisan 2009'dan bu yana en zayıf seviyesine düştü. Şanghay ve Shenzhen'de işlem gören şirketleri büyük sermayeli şirketleriiçeren CSI 300 Endeksi yüzde 7 olan, işlemlerin durudurlmasına yol açan günlük en alt limite geriledi. Hong Kong'da işlem gören (offshore) yuan dolar karşısında, müdahale söylentileri ile yeniden yükselmeden önce beş yılın en düşük seviyesine indi. ABD ham petrolü 20 yılın en düşük kapanışına yönelirken, yen Ağustos ayından bu yana en güçlü seviyesine çıktı ve ABD Hazine tahvilleri ralli yaptı.

Dünya Bankası dün, traderların 2016 yılının başlangıcından beri aklında olan Çin ekonomisindeki yavaşlama ve onun emtia grubu üzerindeki etkilerini işaret ederek, küresel büyüme tahminlerini bu yıl ve 2017 yılı için aşağı çekti. Çin politika yapıcılarının zayıflayan Yen'e yönelik artan toleransı, ekonomideki yavaşlamayı önlemekte zorluk çektikleri yolundaki endişeleri artırıyor. Ham petrol fiyatlarındaki güçlü düşüşler de, düşük enflasyon ve merkez bankalarının enflasyon hedeflerini yakalayamayacağı endişelerini artırmasından dolayı yatırımcıları tedirgin ediyor.

Melbourne'de IG Ltd. şef piyasa stratejisti Chris Weston, "Çin Yuanı endişelerin merkezinde yer alıyor," dedi ve "Risk varlıklarının istikrar kazanması ve güvenin yeniden artması için, Çin para biriminde istikrarlı ve hatta yukarı yönlü bir hareket gerekecek. Piyasanın artan bir şekilde küresel enflasyon görünümünden endişe duyduğu görülüyor" şeklinde görüş bldirdi.

Piyasalar

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati le 11:50'de yüzde 1.7 aşağıda seyrediyordu ve Eylül ayndan bu yana en düşük kapanışına yöneldi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisse senetlerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 4.3 ile Ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşünü gösterdi. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 29 düşerken, Avustralya, Japonya, Singaput, Güney Kore ve Tayvan'da gösterge endekslerin tümü yüzde 1'den fazla geriledi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin dün 3 ayın en düşük seviyesinden kapatmasının ardından yüzde 1 düştü.

Bölgenin yen hariç en fazla işlem gören 10 parasını içeren Asya Dolar Endeksi yüzde 0.3 düştü. Offshore yuan dolar karşısında yaklaşık 30 dakikalık bir sürede yüzde 0.3 kazançla yüzde 0.7 kayıp arasında dalgalandıktan sonra, müdahale söylentileri ile  yüzde 0.4 kazançla 6.6876 seviyesine geldi. Onshore yuan ise yüzde 0.6 zayıflayarak 6.5924'e indi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kredililer çökertebilir07 Ocak 2016 08:35

    ben 55.000'e kadar boşaltabileceklerini düşünüyorum çünkü alıcıyı da bulamayabilirler çin paniği olacaksa tüm dünyada,özellikle de kredili satışlar piyasaları yıkacaktır.

  • General07 Ocak 2016 07:52

    Bize bir şey olmaz :) Avrupa ve Amerika her gün yüzde birden fazla düşüyor, dün dünyada iki üç borsa çıkmış biri de İMKB. Faiz ve dolar cıkıyor, borsalar dusuyor! Artık Arif olan anlar nasıl mal bosaltacaklar gerisini siz düşünün!Ahh canım Turkiyem benim hep aynı oyun :)