E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar Çin verileriyle yükseldi---

Piyasalar Çin verileriyle yükseldi

Piyasalar Çin verileriyle yükseldi
13 Nisan 2016 - 19:40 borsagundem.com

Uluslararası piyasalar, güçlü çıkan Çin dış ticaret verilerinden moral buldu

Küresel hisse senetleri, Çin'de dış ticaret verilerinin dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde güçlenme işaretlerine katkıda bulunması ve bunun da emtia fiyatlarındaki sıçramayı desteklemesi ile birlikte, yükselişini dördüncü güne taşıdı. Endeks böylece bu yılki kayıplarının tümünü yerine koydu. Bakır ve demir cevheri yükselenler arasında yer alırken, aralarında yen ve altının bulunduğu güvenli liman niteliğindeki varlıklar değer kaybetti.

Çin'de ihracatın hızlı artmasının ardından, Avrupa hisse sentleri yükselişini dördüncü güne taşıdı, gelişen piyasa hisseleri Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve Hong Kong'da işlem gören Çin hisseleri tüm dünyada en hızlı yükselen hisse grubu oldu. ABD Hisse senetleri JPMorgan Chase & Co.'nun karının beklentilerin üzerinde gelmesiyle ve Çin verileriyle yükseldi. ABD petrolü, önde gelen petrol üreticilerinin bu hafta Doha'da yapılacak toplantıda üretimin dondurulması konusunda anlaşmaya varacağı beklnetisi ile önceki üç günde yüzde 13 değer kazanmasının ardından geri çekilirken, ABD endüstri verisi stokların geçtiğimiz hafta genişlediğini gösterdi. Japon yeni Nisan'dan bu yana ilk kez iki gün art arda değer kaybetti. Avrupalı yatırım yapılabilir kredi notuna sahip şirketlerin temerrüte karşı sigorta maliyetleri (CDS) düşüşünü dördüncü güne genişletti.

Çin ekonomisinin gücüne ilişkin endişeler, yılın ilk altı haftasında finans piyasalarında sarsıntı yaratmasının ardından azalıyor. Bu durum, hisse senetlerindeki toparlanmaya yardımcı oluyor. Çin'de ihracat Mart ayında son bir yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi ve ithalattaki düşüş yavaşladı. Bu veriler, Cuma günü açıklancak olan ve yüzde 6.7 çıkması beklenen ilk çeyrek büyüme verisi öncesi, ekonomik büyüme görünümünün iyileşmesine neden oluyor. Petrol piyasasının yakın zamanda istikarar kazanacağına ilişkin spekülasyon da, ABD'de yatırımcıların küresel finans krizinden bu yana en kötü şirket kar dönemi geçireleceği beklentisinden endişe duymalarına karşın hisse senetlerindeki yükselişi destekliyor.

Luzern, İsviçre'de Luzerner Kantonalbank AG traderı Benno Galliker, "Emtia sektörü, Çin'den gelen iyi veriler sonrası iyi destek buluyor," dedi ve "Yatırımcıların büyük bölümü düşük yatırım durumunda ya da aşağı beklentideydi, bu yatırımcıların hepsi daha büyük bir düzeltme görmemiz gerektiğini düşündü. ABD bankalarından olumsuz rakamlar gelirse, her şey tersine dönebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:35'te yüzde 2 yukarıda seyrediyordu ve bir ayı aşkın sürenin en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2.1 yükselerek, bir ayı aşkın sürenin en uzun kazanç serisine yöneldi. Bu yılın yükselen sanayi gruplarından olan emtia üreticileri, en büyük kazançları gerçekleştirenler arasındaydı. FTSE 100 Endeksi bu yılki seviyesini pozitife çevirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 1.9 sıçrayarak Ocak 1'den beri en yüksek kapanışına ilerledi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China yüzde 4 yukarı tırmandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.2 yükselerek kazançlarını beşinci güne taşıdı.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, dün 9 ayın en düşüğüne geriledikten sonra, yüzde 0.5 yükseldi. Dolar yüzde 0.7 yükselerek euro başına 1.1311 dolara yükselerek iki haftanın en güçlü seviyesini gerçekleştirirken, yen karşısında yüzde 0.6 değer kazanarak 109.17 seviyesine geldi.

Batı Teksas petrolü, yaklaşık yüzde 0.9 düşerek varil başına 41.78 dolar seviyesine geriledi ve Brent petrol ise, yüzde 0.8 düşerek varil başına 44.33 dolar oldu.

Altın, yatırımcıların ABD'deki yükselen borçlanma maaliyetlerinin zamanlamasını değerlendirmesiyle üç haftanın en yüksek seviyesinden yüzde 0.8 düşerek ons başına 1,245.35 dolar seviyesine geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)