E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar, delta varyantı endişelerini fiyatlıyor---

Piyasalar, delta varyantı endişelerini fiyatlıyor

Piyasalar, delta varyantı endişelerini fiyatlıyor
30 Haziran 2021 - 08:27 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, delta varyantına yönelik endişelerin son bulmadığını ve bu konuda yaşanacak gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Haftanın ilk işlem günü korona virüs delta varyantının yayılımına ilişkin endişelerin eşliğinde risk alma iştahı düşük seyretmişti. Bu sayede özellikle Avrupa tarafında hisse senedi endekslerinde geri çekilmelerin daha belirgin olduğunu takip etmiştik. Dün ise küresel piyasalarda toparlanma çabalarını gözlemledik. Bu sayede Avrupa piyasaları genel olarak güçlü pozitif fiyatlamaların etkisindeyken ABD tarafında ise hisse senedi endekslerinin yeni rekorlara ulaştığını gördük. Fakat delta varyantına yönelik endişelerin son bulmadığını ve bu konuda yaşanacak gelişmeleri yakından takip etmek gerektiğini söyleyelim. İngiltere’de vaka sayıları bu varyant eşliğinde yeniden 20 bin barajını aşmış durumda. Bu nedenle Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi, İngiltere'den yolcu uçuşlarını yasaklama kararı aldı. Ayrıca Almanya da İngiltere’ye yönelik seyahat kısıtlamalarını AB genelinde alınmasını istiyor. Tabii bu gelişmeler yeniden iki soruyu ön plana çıkarmakta:

1- Delta varyantı toparlanan ekonomiyi sekteye uğratacak mı?

2- Yeni seyahat kısıtlamaları devreye girecek mi?

Dünyanın korona virüs deneyimi oldukça kötü tecrübeler barındırıyor. Yeni bir salgına yönelik endişeler yeniden yükselmekte. Dün hisse senedi endekslerinde toparlanma görsek de örneğin ABD dolarının küresel ölçekte değer kazanması dikkat çekiciydi. Burada olumlu gelen ABD datalarının eşliğinde riskten korunma güdüsü ile dolara olan talepten de bahsedebiliriz. Bu sayede 92.00 üzerine yükselen dolar endeksi ile gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimlerinde değer kayıpları oluştu. Tabi kıymetli metaller de bu satıştan nasibi aldı.

Dün açıklanan verileri incelediğimizde; Almanya’da Haziran ayı öncü TÜFE verileri beklentilere paralel gerçekleşti. Dolayısıyla piyasa etkisi sınırlı düzeyde kaldı. ABD tarafında ilk olarak konut fiyatlarına yönelik gösterge olan S&P CaseShiller endeksi yıllık bazda + %14.9 olarak açıklandı ve 33 yılın en yüksek seviyesine yükseliş kaydetti. Küresel ölçekte konut fiyatlarında yaşanan güçlü yükselişler son dönemde ön plana çıkıyor. İngiltere’de konut fiyatlarının 17 yılın zirvesine yükseldiğini görmüştük. Bir diğer data olan ABD Haziran Conference Board tüketici güven endeksi de 127.3 ile 2020 Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi ve ikinci çeyrekte ekonominin güçlü bir performans gösterdiğini teyit etti.

Öne çıkanlar

E-Data Teknoloji Pazarlama A.Ş.'nin halka arzında 29-30 Haziran tarihlerinde talep toplanacak.

Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler Çarşamba günkü işlemlerde kazanıma yönelirken ülkede imalat aktivitesine yönelik açıklanan veri yavaşlamaya işaret etti. Çin ana karasında Şanghay Bileşik Endeksi hafif yükseldi, Shenzen endeksi ise yatay bir seyirde. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi, ise yataya yakın negatif.Çin'de resmi imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi verileri Haziran ayında ana ihracat bölgesi olan Guangdong'da artan Kovid-19 vakalarının etkisi ile yavaşlamaya işaret etti. Mayıs ayında 51 değerini alan endeks Haziran'da 50.9 düzeyine çekildi. Bölgedeki diğer Borsalarda da ılımlı hareketler mevcut. Japon Nikkei 225 Endeksi yatay, Topix Endeksi ise hafif yükselişte. Güney Kore Kospi ve Avustralya borsalarında da kazanımlar hakim.

Cumhurbaşkanlığı'nca, kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan genelgeye göre; kamu kurumlarında 2020 yılındaki taşıt sayıları, 2023 sonuna kadar en az yüzde 20 oranında azaltılacak. Hizmet binası, lojman, memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve benzeri ile bunlarla ilgili arsa ve arazi satın alınmayacak, kamulaştırılmayacak, yeni kiralama yapılmayacak ve yeni inşaata başlanmayacak.

Fed Yönetim Kurulu'nın yeni üyesi Christopher Waller, Fed'in faiz artırımlarına ne zaman başlaması gerektiğini düşündüğünü söylemedi ancak ilk faiz artırımının 2022 yılında gelmesi olasılığını dışlamadığını bildirdi.

Varlık Barışı başvuruları 6 ay süreyle uzatıldı. Cumhurbaşkanlığının konu ile ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, bugün sona erecek olan Varlık Barışı için başvuru süresi 6 ay süreyle uzatıldı.

Fiyat İstikrarı Komitesi ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu kuruldu.

The Times gazetesinin haberine göre İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunakm, insanların yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapmalarına imkan vermek üzere 15 milyar GBP büyüklüğünde yeşil tasarruf bonoları çıkarmayı planlıyor.

OPEC+ Bakanlar Ortak İzleme Komitesi toplantısı öncesinde bir araya gelen OPEC+ Ortak Teknik Komitesi üretim miktarına, politika değişikliğine ilişkin bir tavsiyede bulunmadı.

Japonya'nın sanayi üretimi Mayıs ayında, son 1 yıl içinde görülen en büyük düşüşü yaşadı.

AC Asia ex, Japan % 0,27 alıcılı

S&P 500 % 0,10 alıcılı

Euro Stoxx 50 % - 0,05 satıcılı

Günün önemli şirket haberleri 30/06/2021

Biden’ın vergi artışının borsaya etkisi!

Endekste kur baskısı sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)