E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPiyasalar dikkatini petroldeki sert düşüşe çevirdi---

Piyasalar dikkatini petroldeki sert düşüşe çevirdi

Piyasalar dikkatini petroldeki sert düşüşe çevirdi
21 Aralık 2015 - 10:49 borsagundem.com

Uluslararası piyasalarda dikkatler, Fed kararının ardından büyüme endişelerine ve petroldeki sert düşüşlere çevrildi

Brent petrolü, küresel arz fazlasının süreceğine ilişkin spekülasyonun arttığı bir ortamda, 11 yılın en düşük seviysine indi. Avrupa endeks vadeli kontratları düşerken, İspanya tahvilleri, tek başına iktidarın çıkmadığı seçimlerin ardından düştü. Asya hisse senetleri dalgalı seyretti ve HGüney Kore wonu güçlendi.

Petrol vadeli kontratları Londra'da, Orta Doğu'dan ABD'ye, petrol üreticilerinin piyasa payını koruma mücadelesini sürdürmeleri ile birlikte, Temmuz 2004'ten bu yana güniçi en düşük seviyeye indi. Suro Stoxx 50 endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 düştü ve İspanya tahvilleri son dört günde ilk kez değer kaybetti. Kore para birimi won, Moody's'in haftasonu ülke notunu artırmasının ardından değer kazandı. ABD doğalgazı 16 yılın en düşüğünden başlattığı çıkışını genişletti. 

Petrol, OPEC'in 4 Aralık'taki toplantısında üretim kotasını kaldırması ve ABD'de 40 yıldır süren petrol ihracatı yasağını kaldıran yasanın geçmesinin ardından piyasada aşırı arz durumunun kötüleşeceği beklentileri ile, en son 2008 küresel finansal kriz döneminde görülen seviyeşerin de altına indi. Fed'in geçen hafta faiz artırımına gitmesi piyasalardan önemli bir belirsizlik faktörünü kaldırdı, ancak bu durum küresel büyümenin Çin'deki yavaşlamaya duyarlı kalması ve bunun da emtia fiyatlarını olumsuz etkilemesine ilişkin endişeleri azaltma konusunda pek birşey yapmadı. İspanya'da, Başbakan Mariano Rajoy'un seçimlerin ardından hükümeet kurmak için fazla seçeneği kalmadı ve bu durum istikrar dönemi için tehdit oluşturuyor. 

Londra'da RMG Wealth Management şef yatırım yetkilisi Stewart Richardson, "Hem piyasaları hem de küresel ekonomiyi aylardır etkileyen sorunlar yerinde duruyor," dedi ve "Emtia fiyatları düşük kalmaya devam ediyor, şirkeet tahvilleri çok yüksek ve gelişen piyasalar güçlüklerle karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Dahası, Fed Başkanı Janet Yellen ABD ekonomisinin güçlü olduğunu söylese de, ekonomi yavaşlıyor görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalar

Brent petrolü, geçen haftaki yüzde 2.8'lik kaybın ardından, yüzde 1.8 düşerek, Londra saati ile 07:35'te varil başına 36.21 dolara indi. Kontrat güniçinde 36.16 dolara kadar düştü. Batı Teksas petrolü (WTI) ise yüzde 1düşerek vaaril başına 34.37 dolara indi.

Spot altın yüzde 0.3 tırmanarak ons başına 1,069.61 dolara çıktı.

Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.2 geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi fazla değişmezken, Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.4 düştü. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.2 ve Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin Cuma günü yüzde 1.8 düşmesinin ardından yüzde 0.5 yükseldi.

Japon yeni dolar karşıasında, Cuma günü yüzde 0.2 düşüşle 121.37 seviyesine geldi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günkü yüzde 0.4'lük düşüşün ardından fazla değişmedi.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faşzş 13 baz puan yükselişle yüzde 1.82'ye ulaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)