E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar Eylül’ü de atlattı mı---

Piyasalar Eylül’ü de atlattı mı

Piyasalar Eylül’ü de atlattı mı
06 Eylül 2016 - 07:16 borsagundem.com

Vatan gazetesi ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu, bu haftaki yazısında Fed'i ve Eylül ayında piyasalardaki beklentileri değerlendirdi.

Geçtiğimiz haftanın son iş gününde ABD’de 151 bin kişilik olarak açıklanan Ağustos ayı Tarım Dışı İstihdam (TDI) verisi piyasaları az da olsa rahatlattı. Neden derseniz, beklenti 180 bin kişilik artış idi. İşsizlik oranı yüzde 4.8 beklentiye karşın, bir önceki ayla aynı seviyede, yüzde  4.9’da kalmış. Bu veriler sonrasında Fed’in Eylül’de bir faiz artışına gitme olasılığının azaldığını düşünen piyasalar, hafta içinde yaşadıkları kayıpların bir kısmını geri almayı başardılar. Hem dışarıda, hem içeride...

Piyasaların pek de fazla dikkat etmediği Temmuz ayı TDI verisinin 255 bin kişilik artıştan 275 bine revize edilmesi oldu. Büyük ihtimalle Ağustos ayı verisi de Eylül ayı verisi açıklandığında yukarı yönde revize edilecektir. Ancak o veri açıklandığında Fed’in Eylül toplantısı bitmiş, Kasım toplantısına daha çok zaman olacak ve Ağustos verisi “manşetteki” 151 bin olarak hatırlanacak. Böylelikle Fed; Eylül’de faiz artışını da Aralık ayına ötelemiş olacak.

Temkinli hava

Manşetteki veri piyasaları bir parça rahatlatsa da veri açıklanmadan önce bazı yatırım bankası raporlarında 150 binlik veri daha fazla dillendirilmeye başlamıştı. Bir başka deyişle veri sonrasındaki iyimserlik, yerini bir süre sonra temkinli bir havaya bıraktı. Euro/dolar paritesinin veri sonrasında 1.1252’ye kadar yükselip haftayı 1.1155’ten kapatması ABD’deki tatil nedeniyle sığ piyasalarda da çok fazla değişmemesi bunun bir göstergesiydi.

Evet, veri sonrasında kötümser olmak için sebep kalmadı, ancak aşırı bir “Fed iyimserliği” yaratacak kadar da düşük bir veri gelmiş değil. Özellikle diğer gelişen ülke piyasalarının da gerisinde performans gösteren bizim piyasalarımızın ve özellikle Borsa İstanbul’un Cuma günkü veriyi normalin üzerinde bir coşku ile karşılaması dün de bunu sürdürmesi anlaşılabilir. Ancak sürdürülebilir olduğu konusunda henüz emin olmak için erken olduğunu düşünüyorum.

Pozitif sonuçlar getirir

Hafta sonu Çin’de yapılan G-20 Liderler Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı’nın başta Obama, Merkel ve özellikle Putin ile yapmış olduğu görüşmelerin önümüzdeki günlerde pozitif sonuçlar getireceği beklentisi de piyasalardaki olumlu seyri destekler nitelikteydi. Dün yapılan Basın toplantısında Cerablus-Azez hattının kontrol altına alındığı ve Halep’te Kurban Bayramı’ndan önce şehirde ateşkes sağlanabileceği haberi de önemliydi.

Tüm bu iyi haberler ve önümüzdeki haftanın 9 günlük tatilinin etkisiyle Dolar/TL kuru 2.9435’lere kadar geriledi!  Uzun tatilin etkisiyle; parite 1.1035’in altına inmediği takdirde; dolara olan talebin hafta boyunca sınırlı olması beklentisiyle 2.9325-75 bandına kadar daha devam edebilecek bir hareket görülebilir. Ancak bayram sonrasından itibaren Moody’s haberleri gündeme gelebileceğinden çok da fazla rehavete kapılmamakta fayda var.

Bu hafta için BIST tarafından da 78,150-300 bölgesi önemli olacak. Kalıcı bir yükseliş için bu seviyenin geçilmesi gerekiyor. Üzerinde geçilse bile kapanışlar olmadığı takdirde geçtiğimiz Cuma ve dün arasında geride bıraktığımız 76.975 ile 77.332 arasındaki boşluğu kapatacak bir harekete hazırlıklı olmakta fayda var.

Ali Ağaoğlu/Gazetevatan

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • melih demir06 Eylül 2016 15:12

    sarkuysanda yönetimi ele geçiren içten bilgili* organize ekip hala hisse toplamaya devam ediyor..bilanço memleektte ilk ve tek*..kısalar uzun olmuş kısaalrda aslında kısa değil uzunun kısası olmuş..bu arada öz kaynak erimesi olmuş..ama bu yönetimin de özkaymnak olmuş..spk ve bist bakmaya devam**