E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar faiz kararına odaklandı---

Piyasalar faiz kararına odaklandı

Piyasalar faiz kararına odaklandı
30 Temmuz 2018 - 08:27 borsagundem.com

Küresel piyasalar merkez bankalarının faiz kararıyla yön bulacak

Asya borsaları ABD, Japonya ve İngiltere merkez bankalarının bu haftaki para politikası kararları ve ABD'de açıklanacak olan enflasyon ile istihdam verilerinden oluşan yoğun gündemli haftaya gerileyerek başlarken, başlıca para birimleri son günlerdeki işlem aralıkları içinde hareket ediyor.
Japonya'nın Nikkei endeksi teknoloji ve enerji şirketleri öncülüğünde yüzde 0.6 gerilerken, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.4 ekside bulunuyor.

Bu haftaki yoğun veri gündemine ek olarak ABD'nin S&P 500 endeksinde yer alan 140 şirket çeyrek dönem bilançolarını açıklayacak. Şirketler arasında Apple da bulunuyor. ABD borsaları geçen hafta Intel ve Twitter'ın beklentilerden zayıf bilançolarının ardından ekside kapandı. S&P 500 ve Dow Jones haftalık bazda artıda olsalar da Nasdaq geriledi.

Fed'in para politikası toplantısı Salı günü başlayacak ve karar Türkiye saati ile Çarşamba gecesi açıklanacak. Merkez bankasının faizlerde değişiklik yapmayacağı ve faizlerde kademeli yükseliş öngörüsünü teyit edeceği tahmin ediliyor. Fed'in Eylül ayında faiz artıracağını fiyatlayan yatırımcılar, bir artışın da yıl sonundan önce yapılacağını tahmin ediyorlar.

Japonya Merkez Bankası'nın yarınki kararı da tahvil alım programında değişiklik yapabileceğine yönelik haberlerin ardından önem kazandı. İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı ise Perşembe günü açıklanacak.

DÖVİZ

Dolar endeksi başlıca merkez bankalarının bu haftaki para politikası kararları öncesinde yatay hareket ediyor. Endeks Cuma gününü hafif düşüşle kapadıktan sonra bugün 94.662 ile yatay seyrediyor. ABD'de Cuma günü açıklanan ve ekonominin güçlü büyüme kaydettiğini gösteren gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisi, zaten yüksek olan beklentileri aşamadığı için dolarda tepki yaratmadı. Dolar Cuma günü yen karşısında yüzde 0.2 değer yitirdikten sonra bugün yüzde 0.1 artıda 111.12 yende bulunuyor.

PETROL

ABD ham petrolünün fiyatı dört hafta art arda geriledikten sonra bugün artıda seyrederken, Brent petrolü ticaret gerilimiyle haftaya düşüşle başladı.
ABD ham petrolünün Cuma gününü yüzde 1.3 düşüşle kapatan en yakın vadeli fiyatı bugün yüzde 0.3 artıda 68.88 dolarda bulunuyor. Brent ham petrolünün varil fiyatı ise geçen haftanın tamamında yüzde 1.7 değer kazanarak haftalık bazda üç hafta art arda gerilemesinin ardından yükseldi. Brent bu haftaya yüzde 0.1 düşüşle başladı. 

ALTIN

Altın, başlıca merkez bankalarının para politikası kararları ve ABD'de enflasyon ile tarım dışı istihdam verisinin açıklanacağı haftaya gerileyerek başladı. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.3 ekside 1,219.91 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)