E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar güçlü seyrediyor---

Piyasalar güçlü seyrediyor

Piyasalar güçlü seyrediyor
04 Ocak 2018 - 09:35 borsagundem.com

Küresel piyasalar gelen ekonomik güçlü veriler ile birlikte yükseldi

Asya borsaları ABD ve Almanya'dan gelen güçlü ekonomik verilerin yatırımcıların iyimserliğini güçlendirmesiyle on yılın zirvesinde seyrederken, petrol fiyatları İran'daki karışıklığın arz yönünde aksamaya ilişkin endişeleri artırmasıyla iki buçuk yılın zirvesinde seyrediyor. Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi başlıca bilançolar öncesinde Güney Kore hisselerindeki kar realizasyonunun diğer piyasalardaki kazanımları dengelemesiyle neredeyse yatay seyrediyor. Japonya'nın Nikkei endeksi yılda ilk işlem gördüğü günde yüzde 2.5 yükselirken, Topix 1991'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. ABD'de ISM imalat endeksi Aralık ayında yeni sipariş büyümesindeki artışın desteğiyle beklentilerden daha fazla artarak 59.7 olarak gerçekleşti. Almanya'da işsizlik oranı Aralık ayında geniş tabanlı ekonomik yükselişin desteğiyle 5.5 dip seviyesini gördü. 

DÖVİZ

Dolar beklentilerin üzerinde gelen ABD ekonomik verilerinin ve Fed'in son politika toplantısına ilişkin destekleyici tutanakların son dönemdeki düşük seyrinden kurtulmasına yardımcı olmasının ardından yükseldi. Dolar endeksi kazanımlarını artırarak yüzde 0.02 yükselişle 92.183'e yükseldi. Dolar endeksi dün 20 Eylül'den bu yana en düşük seviyesi olan 91.751'e kadar gerilemişti. Dolar kuvvetli ABD ISM imalat endeksinin ardından yükseldi. Öte yandan dolar Fed'in 12-13 Aralık tarihinde yaptığı toplantı tutanaklarının Fed'in bu yıl birçok kez faiz artırmaya hazırlandığını göstererek tahmin edilenden daha fazla para politikasını sıkıştırma yanlısı olmasından da destek buldu. Fed yetkilileri, düşük enflasyonla ilgili endişelerini teyit etseler de, ABD istihdam piyasasının güçlü kazanımlar kaydettiğini ve ekonomik faaliyetin genişlediğini kabul ettiler. Bu, Fed'in faizleri artırmakta kademeli bir yaklaşım izlemeye devam edeceğini, ancak enflasyonun ivme kazanması halinde faiz artırma hızını artıracağına işaret ediyor. Fed yetkilileri, Aralık ayında yaptıkları toplantıda mevcut düşük enflasyonun seyri konusunda endişeli olduklarını belirterek vergi yasasındaki son değişikliklerin tüketici harcamalarını artırdığına dikkat çektiler. Tutanaklarda "Çoğu katılımcı, faiz hedef aralığını kademeli artırma yaklaşımını sürdürmeye yönelik desteklerini tekrarladı ve bu yaklaşımın ekonomik faaliyet ve enflasyon görünümüyle riskleri dengelemesine yardımcı olduğunu dikkat çekti" denildi.

PETROL

İran'da gerilimin yaşandığı bir ortamda OPEC öncülüğünde devam eden üretim kesintisinden dolayı petrol piyasalarının sıkılaşmasıyla; petrol fiyatları iki buçuk yılın zirvesini gördü ve 2014 2015 yıllarında emtia fiyatları düşmeye başladığında gördüğü seviyelere geldi. ABD hafif ham petrolü kısa süre önce 62.14 ile Mayıs 2015'ten bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.8 artışla 62.10 dolara yükseldi. Brent ham petrol vadeli fiyatı kısa süre önce Mayıs 2015'de gördüğü yüksek seviye olan 68.16 doları gördükten sonra yüzde 0.4 artışla varil başına 68.13 dolara yükseldi.

ALTIN

Altın fiyatları dün üç buçuk ayın zirvesini gördükten sonra yatırımcıların kar realizasyonu yapmasıyla ve doların yükselmesiyle geriledi. Spot altının ons fiyatı gördükten sonra yüzde 0.4 düşüşle 1,3106.72 dolarda seyrediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)