E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar haftaya sakin başlıyor---

Piyasalar haftaya sakin başlıyor

Piyasalar haftaya sakin başlıyor
26 Mayıs 2014 - 08:40 borsagundem.com

Küresel piyasalarda yeni haftaya Ukrayna’da devlet başkanlığı ve Avrupa Parlamentosu seçim sonuçları ile başlıyoruz

''DENGELER DEĞİŞİYOR 
 
28 üyeli AB’de 751 üyeli parlamento için 22-25 Mayıs arası seçimler yapıldı ve seçim sonuçlarını ayrılıkçı ve kemer sıkma karşıtlığının zaferi veya ekonomik krizin yorgunluğunun had safhaya çıkışı olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır. 
 
Bölgenin lokomotif ekonomisi Almanya’da iktidar partisi sandalye kaybı yaşamış olsa da sonuçlara göre %36 ile hala önde. Ancak özellikle Yunanistan ve Fransa gibi ülkelerde kemer sıkma karşıtlığının ve euroda kalma konusunda şüpheleri olan partilerin güçlendiği, iktidarların önemli ölçüde kan kaybettiği görülüyor. Hali hazırda İspanya’da da Katalonya tarafında da zaten ayrılma referandumu istekleri devam ederken bölgenin kalanında da çıkan bu sonuçlar gelecek dönemde değişmeye başlama ihtimali çok artmış olan dengelere dair ilk sinyaller.. 
 
Ukrayna’da ise; seçimlerde milyarder iş adamı Poroshenko ve eski Başbakan Timoşenko yarıştı ve çıkış anketlerinden gelen sonuçlara göre seçim Poroshenko’nun zaferiyle tamamlanmış görünüyor.. Poroshenko’nun zaferi önemli çünkü Poroshenko da Ukrayna’nın birarada tutulmasından yana, bir lider ancak Rusya’yla daha ılımlı ilişkiler arzulayan ve Rusya’da yatırımları olan bir işadamı. Dolayısıyla Timoşenko kadar sert çıkışlar beklenmiyor ve beklenti Rusya’ya karşı daha ılımlı tavrı nedeniyle gerginliği düşürmesi beklenen Poroshenko’nun seçilmesine piyasaların olumlu reaksiyon vereceği yönündeydi ki bu sabah rublenin değer kazanmaya başladığını görüyoruz. 
 
Küresel piyasalarda hafta başlangıcının gündemini kısaca özetledikten sonra yurtiçine döndüğümüzde Cuma günü Fitch’den TCMB’nin faiz indirimine gelen açıklamalar ile 2,08’lerden 2,0950’nin üzerine çıkmış olan DolarTL’yi yeniden 2,0820’lerde görüyoruz ki BIST’te yatay ancak 78,000’in hafif üzerinde kapanmıştı. 
 
Bu hafta ilk olarak Hazine’nin 3 adet tahvil ihalesini izleyeceğiz ki ihalelerde de faiz oranından piyasanın Haziran’daki PPK’da da indirimlerin devamını fiyatlamaya başlayıp başlamadığını görebiliriz. Ayrıca geçen hafta TCMB’nin adımı yurtiçi piyasanın reaksiyonu açısından en önemli etken olmakla beraber EM hisse fonlarına ve para piyasalarına giriş vardı yani olumlu bir ortamda biz bu fiyatlamayı yaptık, bu hafta gelişen piyasaların ne ölçüde fon çekebileceği de bizce önemli. Tabi Hindistan ve Ukrayna’da seçim sonuçları ile hafta olumlu başlayacak gibi görünüyor, bunun korunup korunmayacağı ve Rusya’dan gelecek ilk tepkiler önemli. 
 
Bizim için önemli bir diğer konu da hala ECB.. ECB Üyelerinden Coeure Reuters’a yaptığı açıklamalarda ECB’nin 5 Haziran’da bir dizi opsiyonu gözden geçireceğini ve negatif mevduat faizinin de bu kapsamda olduğunu söylemesi nedeniyle 5 Haziran’a dek euroda yönün aşağıya doğru kalmaya devam etmesini, bunun da yurtiçinde beklentilerin sürdürülmesini sağlamasını bekliyoruz. Bu ortamda Hazine ihaleleri yanında Cuma günü %9,76’ya düşen ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini ve Merkez’in bankalara haftalık repoda verdiği tutarın faizi ile gelen talebi izleyeceğiz ki Cuma günü 21 milyar %9,5 faizle fonlamaya 41 milyar gibi dikkat çekici bir talep gelmişti.. 
 
Son olarak haftanın kalanında gündeme baktığımızda; yurtiçinde Tüketici Güven Endeksi, TCMB PPK tutanakları ve Dış Ticaret Dengesi açıklanacak. Dışarıda ise; ABD’de konut-hizmet sektörü verileri, 1.çeyrek GSYH(2.Tahmin), kişisel gelir ve harcamalar ile Tüketici Harcamaları, Euro bölgesinde Tüketici Güveni, Japonya’da Perakende Satışlar gibi veriler ilk olarak dikkat çekiyor. Bugün ise 14 ay vadeli kuponsuz hazine ihalesi ilk gündem …''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)