E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar Kobani protestolarını fiyatladı---

Piyasalar Kobani protestolarını fiyatladı

Piyasalar Kobani protestolarını fiyatladı
09 Ekim 2014 - 07:26 borsagundem.com

Piyasalar, bayram sonrası ilk işlemlere Kobani için düzenlenen gösterilerin yarattığı kaygılarla başladı

Piyasalar, bayram tatili sonrası ilk işlem gününe jeopolitik risklerden kaynaklanan endişelerle başladı. dolar, 2.29 TL’nin üzerine çıkarkan, BIST endeksinin gün içindeki kaybı yüzde 2’yi aştı. Geçtiğimiz hafta ABD istihdam verilerinin beklentilerden iyi gelmesi ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri tahminlerden erken artıracağına yönelik kaygılarla dolar, 2.30 TL’yi aşmıştı. Piyasalar içinde bir diğer önemli Gündem maddesi de kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin notu ile ilgili değerlendirmesiydi.
Cuma günü geç saatlerde Fitch’ten yapılan açıklamada, Türkiye’nin hem kredi notu hem de not görünümü teyit edildiği belirtildi. Bu açıklamanın ardından TL, 2.26 seviyelerine kadar geriledi. Bayram tatilinde dolar, uluslararası piyasalarda 2.26-2.27 TL aralığında işlem gördü.

IMF tahminleri de sarstı

Ancak, Türkiye genelinde Kobani nedeniyle düzenlenen protesto gösterileri nedeniyle tatil sonrasındaki ilk işlem gününde piyasalardaki tansiyon arttı. Öte yandan, FED tutanaklarına yönelik kaygılar ve IMF’in küresel büyüme tahminlerini düşürmesi de özellikle gelişmekte olan ülke borsalarındaki olumlu havayı dağıttı.
Yükselişe geçen dolar dün 2.2950 TL’yi gördü. Analistlere göre, 2.30 TL’yi aşan dolarda ilk hedef 2.3125 TL’deki direnç seviyesi. Dolarda olası geri çekilmede ise 2.2680 ile 2.27 TL seviyeleri görülebilir. Analistler, dolardaki düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini kaydediyor. Euro da 2.90 TL seviyesinde işlem gördü.
BIST endeksi ise dün sert satışlarla günü yüzde 1.94 düşüşle 72.943 puandan tamamladı. Endeksin 72.700 seviyesinde desteği bulunduğunu kaydeden uzmanlar, bu seviyenin aşağı kırılması durumunda ilk etapta 72.300 ve 71.800 seviyelerinin görülebileceğine dikkat çekiyor.
Analistler, siyasi belirsizler nedeniyle hem TL’nin hem de borsanın gelişmekte olan piyasalardan ayrıştığını kaydetti. Piyasalar, Kobani ile ilgili gelişmeleri önümüzdeki günlerde de izlemeye devam edecek.

‘Petrol fiyatları 80 dolara düşebilir’

Brent petrol dün 90 dolarla iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Analistler, petroldeki düşüşün talep kaynaklı olduğunu belirtti. Fitch ise, “Brent petrolünün varil fiyatı kaya gazı arzının yeni kuyu yatırımlarını engellemesiyle 80 dolara kadar düşebilir” öngörüsünde bulundu.
Pazartesi günü 1.183 dolarla bu yılın en düşük seviyesini test eden altın fiyatları ise dün 1.218 dolar seviyesinden işlem gördü.
 
‘Dolarda 2.3125 TL seviyesi görülebilir’
Burak Demirpehlivan Saxo Capital Ulus. Piy. Müd.


“Küresel dolar talebinde bir sarsılma yaşanıyor. Cuma günü tarım dışı istihdam verisi ile sert bir yükseliş yaşayan dolar, ABD 10 yıllık tahvil fiyatlamalarının faizdeki yükseliş beklentilerinde agresif kalmaması küresel dolar talebi için bir anomali yarattı. Faizde bu kadar sert olmayan fiyatlama haftaya düzeltme ile başlanmasına neden oldu.
Bu ortamda küresel dolar talebinin gelişmekte olan ülkeler dışında majörler için yavaşladığını gözlemiyoruz. Ancak, jeopolitik gelişmelerin yeni bir risk unsurunu öne çıkartıyor olması, TL’nin gün içi hareketlerde diğer gelişmekte olanlardan da bir ayrışma yaşamasına sebep olmakta. Dolar/TL için 2.3125 bölgesine kadar sürebilecek hareketler hâlâ ihtimaller arasında. FED’in faiz artırımında daha temkinli bir tavır takınması durumunda dolar talebindeki gelen zayıflamanın bir düzeltme görünümünden çıkıp gerilemeye dönüştüğünü söylemek mümkün olabilir. Bu şu aşamada uzak bir olasılık gibi görünse de yükselen dolar, enflasyon beklentilerine zarar vereceği endişesi bu senaryoyu ön plana çıkartabilir. Şimdilik dolar/TL için geri çekilmeler 2.2642 bölgesi ile sınırlı görünüyor.” 

‘Piyasa jeopolitik riskleri fiyatlıyor’
Banu Kıvcı Tokalı Halk Yatırım Başekonomist


Piyasalarda jeopolitik riskler fiyatlanıyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerine bakıldığında, bu risklerin Türk lirasına baskı yaptığı görülüyor. Piyasalar, dış politikanın netlik kazanmasını istiyor. Öte yandan, dünya ekonomileri artık daha yavaş büyüme zemininde. Gelişen ülkelerde eski büyüme ivmeleri olmayacak. Bunun yansıması Orta Vadeli Program’da da görülüyor. Büyüme tahminleri daha ılımlı.
Yeni OVP programını genel olarak değerlendirecek olursak, iç ekonomik dengelerdeki hassasiyetler ve küresel görünüm gözönüne alınarak, gerçekçi tahmin ve hedefler içeriyor.
Yeni küresel dengeler ve içsel kırılganlıklar karşısında belirlenen politika önceliklerini destekleyen politika araçlarının etkin bir şekilde uygulanması durumunda, oynaklığın yüksek kalmasını beklediğimiz 2015 yılında dış şoklara karşı kırılganlığın kontrol edilebilir boyutlarda kalması mümkün olabilecektir.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)