E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar merkez bankaları beklentileri ile sarsıldı---

Piyasalar merkez bankaları beklentileri ile sarsıldı

Piyasalar merkez bankaları beklentileri ile sarsıldı
05 Ekim 2016 - 07:23 borsagundem.com

Küresel piyasalar, Fed ve Avrupa Merkez Bankası'na ilişkin beklentilerle sarsıldı

Asya'da gelişen piyasa varlıkları ve para birimleri, Avrupa ve ABD'de para politikalarına yönelik beklentilerin daha az genişlemeci bir hale bürünmesi ile birlikte değer kaybederken, bölge tahvilleri düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu hafta ilk kez zemin kaybetti ve ABD endeks vadeli kontratları geri çekildi. Japonya hisse senetleri, yenin Salı günü Ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşünü göstermesinin ardından yukarı yönde hareket etti. Güney Kore wonu, dolardaki güçlenmenin ardından, son üç haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Yeni Zelanda doları, ihalede küresel süt ürünleri fiyatlarının düşmesinin ardından kayıplarını genişletirken, ülkenin 10 yıl vadeli tahvilleri düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Petrol, ABD'de stokların geçen hafta düşmesinin ardından yukarı yönde hareket etti.

Yatırımcıların bekleyişleri bu hafta, Bloomberg News'ta Avrupa Merkez Bankası'nda (AMB) parasal genişlemeyi yavaşlatma konusunda gayrıresmi bir konsensusun oluştuğu şeklinde çıkan bir haber ve Fed yetkililerinin yorumlarının 2016 yılında faiz artırımı olasılığını artırması ile birlikte bozuldu. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Richmond ve Cleveland Fed başkanlarının faiz artırımı çağrılarının ardından, Çarşamba günü Yeni Zelanda'nın Auckland kentinde yaptığı konuşmada,  borçlanma maliyetlerinin Kasım ayında artırlabileceğini söyledi.

Singapur'da CMC Markets analisti Margaret Yang, "Hisse senedi piyasaları, Fed yetkililerinden gelen şahin yorumlar ve AMB'min teşvikleri azaltabileceği haberi ile geri çekiliyor," dedi ve "Diğer bazı belirsizlikler de var. ABD seçimlerine doğru volatilitede artış göreceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

Görüşmelerin gizli olmasından dolayı isimlerini vermeyen Euro Bölgesi merkez bankası yetkililerine göre, AMB, parasal genişlemenin sonlanırılmasına kar verdiğinde, aylık varlık alımlarını muhtemelen 10 milyar dolar azaltacak. Yetkililer, öte yandan, varlık alım programının mevcut hızı olan aylık 80 milyar euroluk alım hızıyla son tarih olan Mart 2017'nin ötesine uzatılmasını gözardı etmedi. Fed'den Evans, Richmond Fed Başkanı Jeffrey LAcker'ın konuşmasından önce yaptığı değerlendirmede, ABD faizlerinin yakın bir zamanda değişebileceğini belirtti. Vadeli işlemler, Fed'in Kasım ayında faiz artırıma olasılığını yüzde 21 olarak gösteriyor. Bu olasılık Cuma günü yüzde 17 seviyesindeydi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:16'da yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu ve bir haftanın en yüksek seviyesinden geri çekildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)