E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar paralel seyredecek---

Piyasalar paralel seyredecek

Piyasalar paralel seyredecek
05 Temmuz 2013 - 09:18 borsagundem.com

Günün en önemli gündem maddesi tarım dışı istihdam verisi olacak...

Dün her iki yönlü sert dalgalanan kur ve faizde bugün TSİ 15:30'da açıklanacak tarım dışı istihdam verisine kadar sakin bir seyir, küresel piyasalarda yön belirleyici olması beklenen bu verisinin ardından ise dış piyasalara paralel bir seyir öngörülüyor.
Üst düzey bir bankacı, "Günün en önemli gündem maddesi ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımları konusunda izleyeceği yol üzerinde belirleyici olacak tarım dışı istihdam verisi olacak" dedi. 
Gelişmekte olan ülkelere sermaye girişlerin ana kaynağı olan Fed'in genişlemeci yönde para politikasından çıkış stratejisinin yakın olduğu biliniyor. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin ve işsizlik oranının ise Fed'in genişlemeci yöndeki para politikasından ne zaman vazgeçmeye başlayacağına dair önemli ipuçları içermesi bekleniyor.
Fed'in çıkış stratejisinin zamanlaması için hafta boyunca bugünkü veriyi bekleyen piyasalarda dün Avrupa Merkez Bankası'nın sürpriz kararı yön belirleyici oldu.  
Gün boyunca beklentilerin çok üzerindeki enflasyon ve Fed'in izlediği gevşek para politikasının sayılı günlerinin kaldığı beklentisiyle sert satış baskısına maruz kalan gelişmekte olan ülke piyasaları ECB ile açıklamalarıyla önce tüm kayıplarını telafi etti ardından pozitife geçti. Kur ve faiz de dün gelişmekte olan ülkelerle aynı seyri izledi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, politika faizini yüzde 0.5'te tutma kararının ardından düzenlenen basın toplantısında, faizlerin mevcut seviyelerde uzun bir süre tutulacağını hatta daha da indirilebileceğini de açıkladı.
Bu açıklama, aralarında TL'nin de bulunduğu bir çok gelişmekte olan ülke para biriminde değerlenmeye neden olurken TL'nin dün dolar karşısında yeni tarihi yüksek seviyelere yükselmesinin de önüne geçti.  
Dolar/TL ECB açıklamaları öncesi 1.9583 seviyesine kadar yükselmiş, TCMB'nin döviz satım ihalesi açmayabileceği endişeleriyle 1.9602 seviyesindeki tarihi zirveyi test etmeye oldukça yaklaşmıştı. ECB açıklaması ardından ise TL dolar karşısında değer kazanarak 1.94'ün de altına indi.  
Dolar/TL bugün TSİ 0902'de 1.9433/1.9440 seviyesinden işlem görürken sepet bazında TL ise aynı saatte 2.2241 seviyesinden işlem gördü.  
Hacimlerin düşük kalmaya devam ettiği tahvil-bono piyasasında ise, 13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 7.96 seviyesindeydi.  
Öte yandan son dönemde tahvil/bono piyasasında yaşanan hacimsizlikte piyasanın ana yönünü göstermek konusunda daha iyi bir gösterge olan 8 Mart 2023 itfalı 10 yıllık tahvilde ise dün spot kapanış yüzde 8.82 valörlü kapanış yüzde 8.64 seviyesinden gerçekleşti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)