E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar ters köşe---

Piyasalar ters köşe

Piyasalar ters köşe
10 Kasım 2016 - 12:01 borsagundem.com

ABD başkanının Trump olması ile birlikte piyasalarda dalgalanmalar başladı

Piyasaların büyük bir merakla beklediği ABD’nin yeni başkanı belli oldu. Seçimleri 265 delegeyle Donald Trump kazandı ve ülkenin 45’inci Başkan’ı oldu.

Trump’ın kazanması beraberinde küresel piyasalarda sert dalgalanmaları da getirdi. Fonların güvenli liman arayışına yönelmesi, altına talebi artırırken gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dolar karşısında değer kaybetti. Seçim sonuçları gelmeye başlamadan önce 1.268 dolar seviyelerinde bulunan altının ons fiyatı, hızlı bir atakla 1.337 dolara kadar yükseldi. Dolar, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında hızla değer kazandı.

Meksika pesosu karşısında dolar yüzde 7.83 oranında değer kazanırken Güney Afrika randı karşısında yüzde 1.35, Güney Kore won’u karşısında ise yüzde 2.20 değer artışı yaşadı.

Güvenli liman altın

Türk lirası da Trump’ın kazanması ile en olumsuz etkilenen para birimleri arasında yer aldı. Dolar kuru seçim sonrasında 3.3041’lere kadar yükseldikten sonra 3.19’lara geriledi. Trump ile birlikte değerli metallere yönelim arttı. Trump’ın kazanması halinde zaten değerli metallerde yükseliş bekleniyordu. Son anketlerde de Trump’ın Clinton ile farkı kapatması sonrası güvenli liman olarak görülen değerli metaller talebinde artış gözlenmişti.

Şimdi bundan sonra gözler piyasalarda özellikle dolar kurunda nasıl bir seyrin yaşanacağına döndü. Eldeki verilere bakıldığında kurda yükseliş yönündeki eğilim sürebilir.

KapitalFX araştırma uzmanı Evren Erkan, dolar kuru için yükseliş beklentisinin arttığını söylüyor. Erkan, “En az 100 milyon dolar büyüklüğünde ve en çok 3 ay vadeli opsiyonların tamamı alım opsiyonu ve opsiyonlar 3.10 - 3.35 fiyat aralığına birikmiş durumda. Bu da kısa dönemde kurda yükseliş beklentisinin arttığına işaret ediyor” diyor.

Öte yandan BIST 100 Endeksi’ne baktığımızda 76.000 seviyesinin güçlü bir direnç haline geldiğini, endeksin 75.000’in altına kayması halinde ise 72.000’e doğru geri çekilebileceğini görüyoruz. borsada dip, dolar kurunda zirve için son dönemeçlerdeyiz.

Bundan sonra ne olabilir?

Dolar kurunda teknik olarak hedef 3.40’lı seviyeleri işaret ediyor. Yıllık dolar kurundaki dalgalanmalara bakıldığında 3.40’lı seviyeler çok da uzak değil. Dalgalı yükseliş hareketinde dolar/TL’nin 3.30’lara kadar tırmanması hareketin tamamlanmış olabileceği değerlendirmelerine neden olurken dolarda son bir atağın gerçekleşme beklentisi olduğunu belirtenler de var. Kur 3.30’lara kadar yükselse de piyasaların açıldığı saatlerde fiyatların geri çekilmesi 3.30’lardan satış yapmak için bekleyenlerin hayal kırıklığına uğramasına neden oldu. ABD doları, TL karşısında yükseliş dalgasının son hareketi içerisinde bulunuyor. Dolar/TL son yükseliş hareketini tamamlamasının ardından bir yıl boyunca yatay hareket söz konusu olabilecektir.

Panik uzun sürmedi

ABD’de başkanlık seçimini Donald Trump’ın kazanmasının ardından piyasalardaki panik havasının uzun soluklu olmadığı, tepki alımlarının ise etkisini artırdığı görülüyor.

Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, AA’nın paylaştığı yorumunda, “Trump’ın başkanlığı ile merkez bankalarının politikaları da değişecek. Seçim sonrası gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kaybı hızlanırken özellikle Meksika pesosu ve Brezilya reali gibi ABD ile güçlü ticaret ilişkisi olan ülkelerin para birimleri negatif ayrıştı” dedi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) aralıkta faiz yükseltme ihtimalinin yüzde 50 seviyesine gerilediğine dikkati çeken Tufan, FED’in faiz yükseltmeyeceği beklentisinin gelişmekte olan ülke para birimlerine bir miktar olumlu yansıyabileceğine değindi.

‘Kazan - kazan’

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay ise Trump’ın öne geçmesi ile gerileyen ABD 10 yıllık tahvil faiz oranları şimdilerde 1.91 seviyesine yükseldiğine dikkati çekerek “Küresel piyasaları yakından ilgilendiren Fed-Trump hesaplaşması korkulduğu şekilde olmayabilir” dedi.

Toktay, “Dolar/TL için 3.15, euro/TL için 3.50 öngördüğümüz denge seviyesi daha iyimser bir fiyatlama için yurt içinde TL üzerinde baskı unsuru olan gelişmelerin geride kalması gerekiyor. Altına gelince; yıl sonu 25 baz puanlık faiz artırım beklentisine rağmen “kazan- kazan” durumu devam ediyor. Bir başka deyişle geri çekilmeler orta vadeli yatırımcı için alım fırsatı olarak görülebilir” yorumunu yaptı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)