E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar yeni yıla gergin başladı---

Piyasalar yeni yıla gergin başladı

Piyasalar yeni yıla gergin başladı
04 Ocak 2016 - 17:50 borsagundem.com

İkon Menkul Değerler, akşam raporunda 2016'nın ilk gününde piyaslarda yaşanan gelişmeleri analiz etti.

Haftasonu İranlı dini liderin Suudi Arabistan tarafından idam edilmesinin ardından İran ile Suudi Arabistan hükümetleri arasındaki gerilim giderek tırmanıyor. Hafta sonu İran’da gerçekleşen gösterilerde Suudi büyükelçiliğinin yakılması diplomatik ilişkilerin kesilmesine yol açtı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Al-Cubayir, İran'la ilişkileri kestiklerini söyledi. Suudi Dışişleri Bakanı, başkent Riyad'daki bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Suudi Arabistan'da bulunan İranlı diplomatların 48 saat içinde ülkeden ayrılmasını istediğini belirtti. Bunu da İran Büyükelçisini bakanlığa çağırarak kendisine bildirdiklerini kaydetti. Suudi Arabistan’ın ardından Sudan ve Bahreyn’in de İran’dan büyükelçileri çektiklerini açıklaması krizin boyutunu biraz daha arttırdı. Global piyasalar ise Ortadoğu da yaşanan gerginlikle birlikte yeni yıla negatif başladı. Avrupa borsalarında değer kayıpları %4 ü aşarken, ABD borsaları ise güne negatif bir başlangıç yaptı.

Çin’de Ekonomi Yeni Yıla İyi Başlamadı…

2015’in son günlerine girdiğimizde Çin ekonomisine yönelik toparlanma umutları mevcuttu. Ancak bugün açıklanan imalat Pmı rakamına baktığımızda durumun hiçte iç açıcı olmadığını gördük. Beklentilerin altında kalan İmalat Pmı rakamları 48.2 seviyesine geri çekildi. Verinin açıklanmasının ardından Çin borsasında satışlar hızlandı. Çin’li regülatörlerin uyguladığı yeni kural gereği %7 değer kaybına ulaşan Çin borsası kapatıldı. Ayrıca açığa satışlarda uygulanan sıkı uygulamalarında tekrar gevşetilmeye başlanması değer kayıplarını da arttıran diğer bir unsur olarak yer aldı. Çin borsasında görülen değer kayıpları diğer Asya borsalarına da sıçradı. Nikkei 225 endeksi günü %3.06 değer kaybı ile kapatırken, Hong Kong Borsası’ndaki kayıplar %2.68 seviyesinde gerçekleşti.

Enflasyon Yükselişini Sürdürüyor…

Yurtiçinde ise güne global piyasalarda yaşanan değer kayıplarının etkisiyle negatif başlayan iç piyasalar, Aralık ayı enflasyon verileri takip etti. Yıllık enflasyon verilerinde gerçekleşen yükseliş dikkat çekti. Bir önceki ay %8.10 gelen enflasyon rakamları Aralık ayında %8.81 olarak açıklandı. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise bugün yapmış olduğu açıklamada asgari ücretin enflasyona olan etkisinin %1.1 -%2.1 arasında olacağını da belirtmesi TL varlıklarında satışların artmasına neden oldu.

ABD’de Durgunluk Sinyali…

ABD tarafında açıklanan ISM İmalat endeksi verileri piyasaların moralini bozdu. Geçen ay 48.6 olarak gelen ISM İmalar verisi bu ay da 49.0 beklenmesine karşın 48.2 olarak açıklandı. Verinin son iki aydır 50 seviyesinin altında kalması ABD tarafında durgunluğu işaret ediyor. Güne negatif başlayan piyasalarda ISM İmalat verisinin açıklanmasıyla birlikte değer kayıpları arttı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cengiz04 Ocak 2016 19:06

    Bu nasıl yorum,yapılıyor?Parağraf cümlesinin başında;"İranlı dini lider..." deniliyor.Doğrusu:Suudi Arabistanlı,Şİİ lider... Doğal olarak bunlar nasıl Şafi ise o da ayrı bir konu...