E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar yılı pozitif tamamlıyor---

Piyasalar yılı pozitif tamamlıyor

Piyasalar yılı pozitif tamamlıyor
29 Aralık 2017 - 09:18 borsagundem.com

Küresel piyasalar yılın son işlem gününde yükseliş yaşadı

Asya borsaları, zayıf enflasyonun merkez bankalarının para politikalarını değiştirmesini engellediği bir ortamda küresel büyümenin şirket kârları ve emtia fiyatlarını yükselttiği 2017 yılını kazanımlarla bitiriyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2 yükselirken, art arda üç haftalık kazanımları on yılın zirvesine yaklaşmasını sağladı. Endeks yıl başından bu yana yüzde 33 yükselerek, yılın büyük bir bölümünde yukarı yönlü bir seyir izledi. Hong Kong'un Hang Seng endeksi yıllık yüzde 36 kazanım kaydederken, Güney Kore'nin KOSPI endeksi  yüzde 22 ve Hindistan'ın yüzde 27 yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi ve S&P 500 yaklaşık yüzde 20 yükselirken, Dow endeksi dörtte bir oranında yükseliş kaydetti.

DÖVİZ

Dolar temel para birimleri karşısında bir ayın dip seviyesine yakın seyrederken; Avustralya ve Kanada doları gibi emtia ile bağlantılı para birimleri yüksek seyreden enerji ve metal fiyatlarının etkisiyle iki ayın zirvesinde bulunuyor. Dolar endeksi dün yüzde 0.4 düşüşle 27 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesi olan 92.573'e geriledikten sonra bugün değişim göstermeyerek 92.602'de bulunuyor. Birçok kurumsal yatırımcının vergilendirme ve performans raporlaması için son tarih olan yıl sonunda pozisyonlarını kapatmasıyla dolar satış baskısıyla karşı karşıya kaldı. Dolar endeksi, yılı yüzde 9'dan fazla düşüşle tamamlayarak 2003 yılından bu yana en büyük yıllık kaybı kaydedebilir. Reuters'in yaptığı bir ankete göre, doların önümüzdeki yıl diğer para birimleri karşısında biraz daha gerilemesi bekleniyor. ABD ekonomisinin genişlemesine, Fed'in para politikasını sıkılaştırmasına ve ABD'nin vergi yasasında büyük çaplı bir revizyon yapmasına rağmen dolar 2017'de geriledi. Avustralya doları dün 0.7810 ile iki ayın zirvesine yükseldikten sonra 0.7795 ile yatay seyrediyor. Kanada doları dünkü kazanımlarını genişleterek 20 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesi olan 1.2555'e yükseldi.

PETROL

ABD petrol fiyatları, ticari ham petrol stoklarındaki düşüşün yanı sıra ABD üretimindeki beklenmeyen düşüşün alımları artırmasıyla yılın son işlem gününde 2015 ortasından bu yanaki en yüksek seviyeleri gördü. Brent ham petrol vadeli fiyatları en büyük üreticiler OPEC ve Rusya öncülüğünde devam eden arz kesintilerinden destek bularak yükseldi. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.5 artışla varil başına 60.16 dolara yükselerek Haziran 2015'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü. Brent petrolü de yüzde 0.5 artışla varil başına 66.49 dolarda bulunuyor. Brent bu hafta başında Mayıs 2015'ten bu yana ilk kez 67 doların üzerine çıktı.

ALTIN

Doların izlediği zayıf seyir ve küresel siyasi belirsizliklerin güvenli liman arayışlarını artırmasıyla son 12 ayda yükselen altın fiyatları bugün bir ayın zirvesine ulaşarak 2010'dan beri en iyi yıllık performansını kaydetmeye hazırlanıyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1,296.26 Dolar ile 29 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.1 artışla 1,295.36 dolar seviyesinde bulunuyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)