E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalara iyimserlik hakim!---

Piyasalara iyimserlik hakim!

Piyasalara iyimserlik hakim!
11 Eylül 2013 - 09:24 borsagundem.com

Suriye'ye olası müdahale tedirginliğin azalması küresel piyasaları olumlu etkiledi

Küresel piyasalarda, başta ABD ve Rusya olmak üzere ülke yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarla Suriye'ye olası müdahale ile ilgili tedirginlikler azalırken, makroekonomik veriler de ekonomik aktiviteye yönelik iyimserliği artırdı.
Dün Suriye'nin, Rusya'nın kimyasal silahları teslim etmesi teklifini kabul ettiğini açıklaması olası operasyon tedirginliğini azaltırken, özellikle yurt içinde ve Çin'de açıklanan makroekonomik verilerin ekonomik aktiviteye yönelik iyimserliği artırdığı görüldü. ABD'de 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş eğilimine rağmen hisse senedi piyasaları pozitif seyretti ve Dow Jones endeksi günü yüzde 0,85 oranında yükselişle 15.191 puandan tamamladı. S&P 500 endeksi dün yüzde 0,74, Nasdaq bileşik endeksi ise yüzde 0,62 oranında değer kazandı. Analistler, ABD Başkanı Barack Obama'nın dün geç saatlerde yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Senatodan güç kullanım tasarısını oylamayı ertelemesini istemesi ve Rusya'nın teklifinin askeri güç kullanmadan kimyasal silahların ortadan kaldırılması yönünde potansiyel taşıdığını söylemesinin, piyasalarda iyimserliğin bugüne taşıyabileceğini ifade ediyor.
Avrupa tarafında da küresel piyasalara paralel olarak yükseliş isteği hisse senedi piyasalarına hakim oldu. Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 2,06 oranında değer kazanırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,90, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,82 oranında yükseliş kaydetti. Bugün Almanya'da açıklanacak ağustos ayı TÜFE verisinin takip edileceğini belirten analistler, dün 8.447 puandan kapatan DAX endeksinin 8.450 direncini kırması durumunda iyimserliğin artabileceğini tahmin ediyor.
Yurt içinde ise önceki gün açıklanan sanayi üretimi verisinin ardından dün de ikinci çeyrek GSYH verisinin beklentileri aşması ve Suriye ile ilgili tedirginliklerin azalması dolar/TL'nin 2,01'in altına gerilemesini sağlarken, BIST 100 endeksi de 72.000 puanın üzerini test etti. Endeks, dün günü 71.788 puandan tamamlarken, analistler yarın açıklanacak cari açık verisi öncesinde 72.000 ve 72.500 seviyelerinin gün içi dirençler, 71.000 ve 70.500 seviyelerinin ise güçlü olmayan destekler olarak takip edileceğini belirtiyor.
Dolar/TL'nin, yükselen ABD 10 yıl vadeli tahvillerin faizi nedeniyle güne yükselişle 2,02'nin üzerinde başladığına dikkati çeken analistler, Borsa İstanbul'un açılışında bunun fiyatlara olumsuz yansıyabileceğini, gün içinde Suriye ile ilgili haber ve açıklamalar ile dolar/TL'nin seyrinin endeksin yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
09.45 Fransa, temmuz ayı cari işlemler dengesi
11.30 İngiltere, ağustos ayı işsizlik başvuruları
17.00 ABD, temmuz ayı toptan eşya stokları

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)