E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalara tutanaklar yön verdi---

Piyasalara tutanaklar yön verdi

Piyasalara tutanaklar yön verdi
07 Nisan 2016 - 19:31 borsagundem.com

Uluslararası piyasalar, Mart ayı Fed toplantı tutanaklarındaki güvercin ton ile yönününü belirledi

Japonya dışında Asya hisse senetleri, Fed toplantı tutanaklarının ABD'li politika yapıcılarının faiz artırımında aceleci olmayacağını bir kez daha teyit etmesi sonrası yükselirken, Yen, Japon yetkililerin endişelerini dile getirmelerinin yükselişleri durduramaması ile birlikte 17 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Sağlık-bakım sektörü hisse senetleri, ABD'de ilaç sektörü hisselerindeki yükselişleri ileyerek, Asya'daki çıkışa öncülük etti. Japonya hisse senetleri, yenin Ocak ayından bu yana en uzun rallisine yönelmesi ile birlikte kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Malezya ringgiti, ABD'de petrol stoklarının beklenmedik bir şekilde 86 yılın en yüksek seviyesinden gerilemesinin desteği ile yüzde 0.1'den az yükselerek 3.9152 seviyesine yükseldi. Ringgit gün içinde 3.9167 seviyesinden işlem gördü.

Fed yetkilileri, Mart toplantısında, ABD ekonomisinin göreceli sağlığını görüşürken, ekonominin küresel görünümün karşı karşıya bulunduğu süregelen risklere duyarlı olduğunu belirtti. Traderlar, Fed'in Nisan ayında faiz artırımına gitme olasılığını sıfır olarak görürken, Aralık ayına kadar faiz artırımı ihtimali yüzde 50'nin üzerine çıkmadı. Bu gelişmeler doları olumsuz etkilerken, önemli para birimleri arasında en fala yen bu durumdan faydalandı. Öte yandan, ABD stoklarındaki düşüşün küresel arz fazlasına ilişkin endişeleri azaltması sonrası petrol fiyatlarında görülen yükseliş de piyasadaki beklentileri olumlu etkiledi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisi Michael McCarthy, "Oldukça güvercin bir Fed gördük ve petrol fiyatlarındaki ralli ile birlikte, piyasalarda olumlu bir performans izliyoruz," dedi ve "Risk alınan bir ortamda bulunmamıza karşın, ABD kar sezonu öncesi, piyasada temkinli bir duruş hakim" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu. Şanghay Bileşik Endeksi ise yüzde 1.4 düşük kapadı.

Standard & Poor's (S&P) 500 Endeksi, dün yaklaşık bir ayın en büyük kazancını gerçekleştirdikten sonra, New York'ta saat 10:17 itibariyle yüzde 0.8 düşerek 2,050.63 seviyesine geriledi.

Avrupa da ise, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 düştü. Banka hisse senetleri, İtalyan bankacılık sekötüründeki düşüşlerin öncülüğünde, Avrupa endekslerindeki en büyük kayıpları gerçekleştirdi.

Japonya para birimi yen, 16 önemli para birimi karşısında en az yüzde 0.8 değer kazanırken, New York'ta saat 08:34 itibariyle yüzde 1.3 artarak dolar başına 108.42 seviyesine yükseldi.

Frankfurt'ta Commerzbank AG yabancı para birimi stratejisti Thu Lan Nguyen, "Yen riskten kaçınma eğilimi ve piyasa katılımcılarının Japonya Merkez Bankası'nın güçlü yene yönelik sabrını test etmesiyle yükseliyor." dedi.

Spot altın, dünkü yüzde 0.7'lik gerilemenin ardından, yüzde 1.3 yükselerek ons başına 1,237.83 dolara ilerledi.

Batı Teksas petrolü, yüzde 0.7 düşerek varil başına 37.47 dolar seviyesine indi. Dün ise son seansta yüzde 5.2 yükselerek 16 Mart'tan beri en sert yükselişini gerçekleştirmişti. Brent petrol ise yüzde 0.6 düşerek varil başına 39.61 dolar seviyesine geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)