E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalara Yellen morali---

Piyasalara Yellen morali

Piyasalara Yellen morali
09 Ekim 2013 - 09:27 borsagundem.com

Fed'in başına geçecek muhtemel adaylarla ilgili tartışmalar dün Beyaz Saray'dan yapılan açıklama ile son bulmuş gibi görünüyor

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) başına geçecek muhtemel adaylarla ilgili tartışmalar dün Beyaz Saray'dan yapılan açıklama ile piyasa dostu Janet Yellen isminin öne çıkmasıyla son bulmuş gibi görünüyor.
Beyaz Saray yetkililerinin verdiği bilgiye göre, ABD Başkanı Barack Obama'nın, ocak ayında Fed başkanlığından boşalacak koltuğa bankanın başkan yardımcısı Janet Yellen'i aday göstereceği belirtildi. Başkan Obama'nın Yellen'in adaylığını bugün basın toplantısıyla duyurması bekleniyor. Adaylığının onaylanması halinde bankanın ilk kadın yöneticisi olacak. Daha önce Fed Başkanlığı için güçlü adaylardan olan Larry Summers'ın kendi isteği ile aday olmayacağını açıklaması ile Yellen'in ismi öne çıkmıştı. Piyasalar Yellen'in piyasa dostu görüşleri ve Fed politikalarında Bernanke ile aynı yolu izleyebileceği görüşünün hakim olması nedeniyle küresel piyasaların bu gelişmeyi pozitif algılayacağı beklentilerini artırıyor.
Dün ABD hisse senedi piyasalarında Hükümetin "kepenk kapatması" ve yaklaşan borç tavanı sorunuyla ilgili çözüm bulunamaması ve Cumhuriyetçilerle Demokratların restleşmelerinin devam etmesiyle hızlı bir düşüş kaydetti. Dow Jones endeksi günü yüzde 1,07 oranında düşüşle tamamlarken, Nasdaq Bileşik endeksinin düşüşü ise yüzde 2'yi buldu. Analistler bugün açıklanacak Fed'in 17-18 Eylül tarihli toplantı tutanaklarının takip edileceğini belirterek, borç tavanı ve kepenk kapatma sorunu ile ilgili haberlerin de piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
Avrupa tarafında dün küresel piyasalara paralel olarak satıcılı bir seyir izlenirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,42, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,77, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,11 oranında düşüş kaydetti. Almanya'da bugün açıklanacak sanayi üretimi verisinin takip edileceğini ifade eden analistler, bugün başlayan ve yarın kararlarını açıklayacak İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantısının da gündemde olacağını belirtiyor.
Yurt içinde ise dün Borsa'nın kapanış saatine yakın başlayan Orta Vadeli Programın açıklanması sonrasında dolar/TL 1,98 seviyesinin hemen altından yükselişe geçerek 1,99'un üzerine yükseldi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıkladığı 2014-2016 OVP'de yıl sonu ve 2014 yılı makroekonomik göstergelerin beklentilerinde genel olarak aşağı yönlü revizyon yapılırken, OVP'nin kurgusunun tamamen cari açığı azaltma ve tasarrufları artırmaya yönelik olması dikkati çekti. Kredi büyümesinin sınırlanması ve tasarrufların artırılması için alınan ve alınacağı belirtilen önlemlerin banka hisseleri üzerinde baskı oluşturabileceğini tahmin eden analistler, BIST 100 endeksinin 75.000 seviyesinin altındaki hedeflerinin 74.000 ve 72.500 seviyeleri olabileceğine dikkati çekiyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
11.30 İngiltere, ağustos ayı sanayi üretimi
11.30 İngiltere, ağustos ayı dış ticaret dengesi
13.00 Almanya, ağustos ayı sanayi üretimi
21.00 ABD, Fed 17-18 Eylül toplantı tutanakları

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)