E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda ABD etkisi---

Piyasalarda ABD etkisi

Piyasalarda ABD etkisi
15 Aralık 2013 - 09:00 borsagundem.com

ABD faizleri global piyasaları etkilemeye devam ediyor…

Akbank Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan haftalık bültende geride bıraktığımız haftaya ilişkin değerlendirmeler yapıldı:
''ABD faizleri global piyasaları etkilemeye devam ediyor…
 
ABD’de 10 yıllık getiriler olumlu makro verilerle yüksek seyrini koruyor…
Döviz sepeti rekor yüksek seviyelere yükseldi…
S&P 500 son 1 ayın en düşük seviyesine geriledi…
Brent ve bakırdaki yükselişler öne çıktı…
 
Geride bıraktığımız hafta ABD’de açıklanan olumlu makro verilerin devam etmesi ve bunun sonucunda ABD tahvil getirilerinin yüksek seyrinin sürmesi öne çıkarken, bu durum riskli aktif fiyatları üzerinde baskı yarattı.
 
ABD’de geçen hafta işsizlik oranının %7 ile son 5 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından bu hafta da GSYİH’nın yaklaşık %70’ini oluşturan tüketici harcamalarına ilişkin önemli gösterge perakende satışlar Kasım’da beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
 
Bunların yanı sıra, bu hafta, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler 2015 yılına kadar yapılacak harcamaların seviyesi konusunda anlaşmaya vararak, yaklaşık 3 yıldan bu yana süren bütçe krizini sona erdirdi. Anlaşma, önümüzdeki iki yılda harcamaların 63 milyar $ artırılarak otomatik kesintilerin olumsuz etkilerini bertaraf etmeye odaklanıyor. Anlaşma, Senato tarafından onaylandığı takdirde, hükümetin Ocak ortasında yeniden kapanmasının önleyebileceği belirtiliyor.
 
Bu gelişmelerin ardından Fed’in varlık alım programını azaltmaya Aralık ayında başlayabileceği beklentileri artarken, bunun sonucunda ABD 10 yıllık tahvil getirileri hafta ortasından itibaren yeniden yükselişe geçerek %2,78’den %2,89’a kadar yükseldi; bugün %2,86’da.
 
Buna paralel olarak, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika gibi gelişmekte olan ülkelerin (GOÜ) para birimlerinde USD’ye karşı %1 - %2 arasında değer kayıpları görüldü.
 
Türkiye’de de TL bu hafta zayıf bir seyir izledi: USD/TL 2,0240’dan 2,0470’e kadar yükseldi. EUR/USD’nin 1,3750 seviyelerine yükselmesinin etkisiyle döviz sepeti (0,5 euro + 0,5 USD) 2,4290 ile tarihi yüksek seviyelerini gördü. Buna paralel olarak EUR/TL de 2,8216 ile rekor yüksek seviyelere ulaştı.
 
Yurtiçinde tahvil getirileri de satıcılı bir haftayı geride bırakıyor. Özellikle 10 yıllık getirilerdeki yüksek seyrin devamı dikkat çekiyor. Geçen hafta %10 seviyelerini test ettikten sonra gerileyen ve bu hafta başında %9,40’a kadar gevşemiş olan getiri; hafta ortasından itibaren yeniden yükselişe geçti ve %9,655 seviyelerinden işlem görüyor. Gösterge tahvilin faizi ise bu hafta %9’un altını test ediyor.
 
Faizlerdeki yükseliş, hisse senedi piyasalarını da olumsuz etkilerken, ABD’de S&P 500 endeksi ve Almanya’da DAX endeksi son bir ayın, Fransa’nın CAC-40 ve İngiltere’nin FTSE-100 endeksleri ise son iki ayın en düşük seviyelerine geriledi.
 
GOÜ borsalarında da hafta ortasından itibaren %2-%3 arasında düşüşler kaydedildi. Yurtiçinde BIST-100, diğer GOÜ’lere paralel olarak 75.000 seviyelerinden 73.000’e kadar geri çekildikten sonra bugün 73.700 seviyelerinden işlem görüyor.
 
EUR/USD’deki hızlı yükselişle birlikte hızlı bir toparlanma kaydederek  ons başına 1.213 $’dan 1.268 $’a kadar yükselmiş olan altın fiyatı, bu kazançlarını koruyamayarak yeniden 1.230 $/ons seviyelerine geri çekilmiş durumda.
 
Bu hafta ayrıca Brent petrol, Libya kaynaklı arz artışı olacağı beklentileriyle %3 düşüşüyle öne çıktı. Bakır ise ABD, Euro Bölgesi ve Çin’de açıklanan olumlu makro verilerin ardından talebin güçlü olacağı ve stokların az olduğu değerlendirmeleriyle haftalık %2 kazancıyla dikkat çekiyor.
 
Haftanın Konusu: Gelişmekte olan ülkelerde genel görünüm…
 
Gelişmekte olan ülkeler arasında, yüksek cari açıkları nedeniyle, fon akımlarının yönüne duyarlı olan ülkeler olarak öne çıkan Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye’yi mercek altına alıyoruz.
 
Bu ülkeler arasında özellikle Hindistan piyasaları son haftalarda pozitif ayrışırken, Brezilya piyasalarında ise faiz artırımlarına rağmen, zayıf seyir devam ediyor. Endonezya ve Türkiye’de cari açık sorunu öne çıkmaya devam ederken, Güney Afrika’da ise kayıplar Mayıs ayından bu yana daha sınırlı oldu.''
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)