E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda çoklu yörüngeler---

Piyasalarda çoklu yörüngeler

Piyasalarda çoklu yörüngeler
24 Haziran 2024 - 08:53 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Avrupa seçimlerinin neden olduğu keskin satışların ardından Avrupa endeksleri, Wall Street’in rekor yüksek seviyelerinden ve kötü darbe alan bazı sektörlerde ki alımlardan yararlanarak geçen hafta genel olarak biraz toparlandı.

Bununla birlikte, özellikle ABD teknoloji hisselerinin hafta sonunda bazı zayıflık işaretleri göstermesi nedeniyle, siyasi belirsizliklerin Fransa’daki erken seçimler öncesinde bir volatilite kaynağı olmaya devam etmesi muhtemeldir; bu da daha büyük satışların yaşanması riskini beraberinde getirebilir.

Perşembe günkü ilk ABD başkanlık tartışması ve hafta sonu Fransa seçimlerinde ilk tur oylamayla birlikte jeopolitik de ön plana çıktı.

Faiz oranlarındaki son düşüş, inanmak istediğimiz nedenlerden ötürü, gelecekteki parasal genişlemeyle eşanlamlı olmayabilir. Fed’in daha uyumlu bir duruşa dönme niyeti varken, bazı emsallerinin de, özellikle hizmet sektörü enflasyon rakamlarında, düşüşe geçmelerini sağlayacak cesaret verici kanıtlar bulmakta zorlandığını görmekteyiz.  Bu nedenle Avustralya, Norveç ve İngiliz merkez bankaları bekle-gör tavrını tercih ederken, ECB aybaşında çeyrek puanlık faiz indiriminin ardından harekete geçmeden önce acele etmemeyi planlıyor.

Yalnızca İsviçre Merkez Bankası, özellikle Avrupa’da halihazırda hüküm süren belirsiz siyasi iklimden yararlanan güvenli bir liman olarak para biriminin heyecanını yatıştırmak için, üst üste ikinci kez faiz oranlarını düşürerek açıkça bir dönüş yaptı. Borsanın yıldız oyuncusu AI’nın bile gücü tükeniyor gibi görünüyor.

Petrol bu hafta %3,60 civarında haftalık kazançla toparlanmaya devam ediyor. Ham petrol fiyatları için sezon açılıyor: azalan ABD stokları, yakıt talebindeki toparlanma ve Fed’in para politikasını gevşeteceğine dair umutlar; bunların birleşimi petrol fiyatlarını destekliyor.

Aynı zamanda jeopolitik sürtüşmeden kaynaklanan risk primi de yeniden ön plana çıktı. Bunlar arasında İsrail ile Lübnan Hizbullahı arasında artan gerilimler de yer alıyor. Fiyat tarafında ise Brent ham petrolü 85,5 USD civarında WTI ise 81 USD civarında işlem görüyor.

Petrolün aksine metaller hala belirsiz. Bölme ana katalizörü olan ve tahterevalli şeklinde hareket eden Çin talebine pek güvenilmiyor. Çin’in ülkenin imalat sektörüne ilişkin en son ekonomik verileri herhangi bir ek görünürlük sağlamadı; çünkü sanayi üretimi geçen ay %5,6 arttı ancak bu, %6,2’lik konsensüs tahmininin oldukça altındaydı. Bir ton bakır Londra’da 9858 dolardan işlem görürken, ons altın yavaş ama emin adımlarla 2366 dolara yükseliyor.

MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi geçen hafta iki yılın zirvesine ulaştıktan sonra % 0,9 ve Güney Kore hisse senetleri % 0,8 düştü. S&P 500 ve Nasdaq vadeli işlemleri % 0,1 civarında düşüş yaşadı. EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,2 oranında değer kaybederken, FTSE vadeli işlemleri %0,3 kayıp yaşadı.

Bu hafta makro veri açısından Cuma gününe kadar zayıf daha çok Fed ve Ecb üyelerinin konuşmaları var. Son birkaç haftadır, özellikle ABD’de beklentiler neredeyse her zaman aşırı iyimser oldu. Yatırımcıların pek şikâyetçi olduğu söylenemez çünkü bu, Batılı merkez bankalarının faiz indirimi döngüsü senaryosunu güçlendiriyor. ABD’de bir takım göstergeler (güven, istihdam, siparişler, gelir vb. piyasalarının izlediği veriler olacakken,  Cuma günü Mayıs ayı PCE enflasyon rakamlarının yayınlanmasına bize daha net bir yol sunacaktır. Beklentiler, endeksteki yıllık büyümenin Mayıs ayında %2,6’ya yavaşlaması yönünde. CME FedWatch’a göre, zayıf verinin muhtemelen Eylül ayı başında faiz indirimi yapılacağı yönündeki beklentileri güçlendireceğini ve vadeli kontratların şu anda %65 olarak fiyatlandırıldığını gösterdi.

ABD para birimini altı para birimine karşı ölçen dolar endeksi en son 105,82 seviyesindeydi ve geçen hafta dokunduğu neredeyse sekiz haftanın en yüksek seviyesi olan 105,91’e yakın seyrediyor. Euro Bölgesi’nde Haziran PMI’ındaki düşüş, yeni başlayan toparlanmanın yarıda kesildiğine dair bazı endişeleri artırıyor.

Yurtiçinde hafta ya yine basında yer alan vergi haberleriyle başlıyoruz ki bu sefer Ekonomim’in haberine göre; Servet vergisi, Borsa kazancı vergisi, Kira stopajı gibi düzenlemeler çıkarılmış. 

Yurtiçi veri tarafında an gündem TCMB’nin faiz kararı biz ekim ayına TCMB’nin faiz konusunda bir adım atmasını beklememeye devam ediyoruz.

Bakır fiyatında durgun seyir

 

Yabancıların favori hisse senetleri

 

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)