E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda düzeltme kapıda---

Piyasalarda düzeltme kapıda

Piyasalarda düzeltme kapıda
15 Ağustos 2014 - 16:01 borsagundem.com

Uzmanlar, Fed’in 2015’te faiz artırımına başlamasıyla küresel borsalarda yüzde 20’lik düzeltme yaşanacağına dikkat çekti

CNBC kanalına katılan bir ekonomist, gelecek yıl ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artışı gerçekleştirmesiyle birlikte, yatırımcıların ucuz parasının piyasalardan çekilişinin etkisini hissedeceğini ve küresel borsalarda yüzde 20 düzeltme yaşanacağına işaret etti. Finansal danışmanlık şirketi IdeaGlobal’ın araştırma birimi başkanlarından Michael Gallagher, 2015’in ilk çeyreğinde küresel borsalarda yüzde 20 düzeltme beklediğini söyledi. Gallagher, “Gelecek hafta Yellen’dan alıştığımız güvercin tavrı devam ettirdiğini görebiliriz ve bu piyasalara destek sağlamayı sürdürebilir. Ben asıl sorunun Fed’in parasal sıkılaştırmaya başlamasıyla patlak vereceğini düşünüyorum. Bu durumda ABD ekonomisindeki gerçekler daha fazla takip edilecek ve Wall Street başta olmak üzere küresel borsalarda büyük bir düzeltme görülecek. Bunun 2015’in ilk çeyreğinde gerçekleşmesini bekliyorum” dedi.

VERİLER İYİYE İŞARET ETMİYOR

Bazı uzmanlar ekonomik verilerin Fed’den gelecek faiz artırımını kaldıramayacağı görüşünde. ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 4 büyüyerek beklentileri aşmadı ve Temmuz’da işsizlik rakamları isteneni vermedi.

VARLIK ALIMI EKİM’DE BİTİYOR

Fed, düzenli olarak azalttığı varlık alım programını Ekim ayında tamamen sonlandıracak. Fed’in 2009’daki kriz sürecinde piyasalara destek için aldığı bu karar, son yıllarda borsaları temelsiz yükselttiği için bazılarınca eleştirildi. Analistler, Ekim ayında biten varlık alımının ardından, 2015’in başlarında faiz artışının da gelmesini bekliyor. Fed, bunu yaparsa 2006’dan bu yana ilk kez faiz artırmış olacak.

GÖZLER YELLEN’DA

Bu beklentiler arasında gözler gelecek hafta Jackson Hole’da diğer ülkelerden gelecek merkez bankası başkanlarına sunum yapacak Fed Başkanı Janet Yellen’da olacak. Uzmanların genelinde Yellen’ın göreve geldiği günden bugüne kadar takındığı güvercin tavrını sürdüreceği beklentisi var.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)